Prezident odobril zmeny v treťom dôchodkovom pilieri, sporitelia by mali byť lepšie informovaní

NETKY.SK • 23 Marec 2018, 12:21 • 2 min
Prezident odobril zmeny v treťom dôchodkovom pilieri, sporitelia by mali byť lepšie informovaní

BRATISLAVA - Sporitelia v treťom pilieri budú lepšie informovaní o výške svojich úspor. Počíta s tým novela zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska. Právnou normou sa do slovenskej legislatívy preberajú dve európske smernice.

slovakia

left justify in out

Novelou sa uskutočnia zmeny v organizácii a riadení doplnkovej dôchodkovej spoločnosti (DDS) a v oblasti informácií, ktoré má takáto spoločnosť poskytovať. Zavedením funkcie vnútorného auditu a uplatňovaním zásad odmeňovania sa podľa rezortu práce začnú v oblasti doplnkového dôchodkového sporenia uplatňovať princípy, požiadavky a zásady, ktoré sa vzťahujú aj na iné inštitúcie vo finančnom sektore.

 

"Významný posun v informáciách, ktoré majú byť poskytované účastníkom, predstavujú najmä zmeny vo výpise z osobného účtu, ktorý sa dopĺňa najmä o vek potrebný na splnenie podmienok na poberanie doplnkového starobného dôchodku a sumu odplát, nákladov a poplatkov, o ktoré sa znížila suma osobného účtu účastníka a poberateľa dávky," priblížilo ministerstvo.

 

Účastník tretieho piliera dostane aj odhad výšky jeho dôchodkových úspor a dočasného doplnkového starobného dôchodku v čase, kedy má právo začať čerpať dôchodok. Z dôvodu uľahčenia organizácie zamestnaneckého dôchodkového zabezpečenia na úrovni EÚ sa umožní DDS vykonať cezhraničný prevod doplnkového dôchodkového fondu alebo jeho časti do zamestnaneckej dôchodkovej spoločnosti, alebo naopak prijať takýto majetok.

 

Ministerstvo práce pôvodne plánovalo novelou zaviesť do praxe aj tzv. inštitút preddôchodku. Sporiteľom sa malo umožniť odísť skôr z pracovného trhu a financovať svoje životné náklady súkromnými prostriedkami z osobného účtu. Preddôchodok sa mal vyplácať ako dávka doplnkového dôchodkového sporenia najskôr päť rokov pred dosiahnutím dôchodkového veku.

 

Rezort však od tohto návrhu zatiaľ ustúpil pre nezhody s ministerstvom financií. Minister práce Ján Richter (Smer-SD) však avizoval, že má záujem sa k otázke preddôchodku vrátiť.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona