Prezident odobril elektronickú komunikáciu so štatistikmi

NETKY.SK • 19 November 2014, 15:36 • 2 min
Prezident odobril elektronickú komunikáciu so štatistikmi

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska podpísal novelu zákona o štátnej štatistike. Komunikácia podnikateľských subjektov so Štatistickým úradom SR sa tak bude pri zisťovaní štatistických údajov vykonávať výhradne elektronickou formou.

slovakia

left justify in out

Okrem elektronizácie komunikácie úradu so spravodajskými jednotkami je tiež cieľom novely integrovať do zákona požiadavky Kódexu postupov pre európsku štatistiku.

 

V praxi by tak mali spravodajské jednotky so Štatistickým úradom SR po novom komunikovať elektronicky, kým podľa doterajšej úpravy sa považuje listinná a elektronická komunikácia medzi úradom a spravodajskými jednotkami za rovnocennú a každý subjekt si mohol vybrať, akú formu využije. Výnimkou bude len komunikácia s úradom v prípade fyzických osôb a fyzických osôb - podnikateľov bez zamestnancov. 

 

Možnosť poskytnutia údajov v listinnej podobe sa ponecháva aj spravodajským jednotkám, ktoré majú sídlo v obciach bez internetového pripojenia alebo signálu. Novela nadobudne účinnosť 1. januára budúceho roka, okrem bodu, ktorý ruší spomínanú rovnocennosť elektronickej a listinnej komunikácie so štatistickým úradom. Tento bod nadobudne účinnosť až od 1. januára 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies