Prezident odmietol amnestiu navrhovanú katolíckou cirkvou

NETKY.SK • 26 Júl 2010, 11:15 • 2 min
Prezident odmietol amnestiu navrhovanú katolíckou cirkvou

Prezident odmietol amnestiu navrhovanú katolíckou cirkvou - Politika Čílsky prezident Sebastián Piňera odmietol návrh rímsko-katolíckej cirkvi na udelenie rozsiahlej amnestie pre starších a chorých väzňov, ktorou by sa na slobodu dostali aj bývalí vojaci,

slovakia

left justify in out

img

Čílsky prezident Sebastián Piňera odmietol návrh rímsko-katolíckej cirkvi na udelenie rozsiahlej amnestie pre starších a chorých väzňov, ktorou by sa na slobodu dostali aj bývalí vojaci, odsúdení za porušovanie ľudských práv v čase diktatúry generála Augusta Pinocheta.
      Návrh podľa Piňeru spôsobil v krajine rozkol a znovuotvoril staré rany. V nedeľňajšom vystúpení uviedol, že zváži udelenie milosti v niektorých prípadoch z humánnych dôvodov, vylúčil ju však pre tých, ktorí sa dopustili vrážd alebo zločinov proti ľudskosti.
      Katolícki biskupi v Čile vyzvali prezidenta na zhovievavosť pre väzňov, ktorí sú chorí, majú viac ako 70 rokov alebo si odpykali polovicu z trestu. Išlo by podľa nich o gesto pri príležitosti 200. výročia čílskej nezávislosti.
      Príbuzní vyše 3000 obetí, ktoré zahynuli počas vojenskej diktatúry v rokoch 1973-1990 však návrh ostro kritizovali.
      "Došiel som k záveru, že by nebolo prezieravé ani múdre za súčasných okolností schváliť novú všeobecnú amnestiu," uviedol Piňera.

Zdroj: TASR/AP/BBC



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies