Prezident odletel aj s manželkou na historicky prvú návštevu Švajčiarska

NETKY.SK • 10 September 2012, 06:38 • 2 min
Prezident  odletel aj s manželkou na historicky prvú návštevu Švajčiarska

Prezident odletel aj s manželkou na historicky prvú návštevu Švajčiarska - Politika Prezident SR Ivan Gašparovič aj s manželkou dnes odletel na historicky prvú oficiálnu návštevu Švajčiarska. V krajine sa zdrží do 11.

slovakia

left justify in out

img

Prezident SR Ivan Gašparovič aj s manželkou dnes odletel na historicky prvú oficiálnu návštevu Švajčiarska. V krajine sa zdrží do 11. septembra 2012.
      Doteraz jedinou bilaterálnou návštevou na úrovni hláv štátov bola návšteva švajčiarskeho prezidenta Kaspara Villigera na Slovensku v decembri 2002. Spolu s prezidentom odcestovala do Švajčiarska aj skupina podnikateľov a zástupcov vedeckej obce. V oficiálnej delegácii sprevádza Gašparoviča aj podpredseda vlády a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a šéf rezortu hospodárstva Tomáš Malatinský.
      Na úvod oficiálnej návštevy sa prezident zastaví v Zürichu a spolu so švajčiarskou prezidentkou Eveline Widmer-Schlumpfovou sa zúčastnia na galakoncerte opernej speváčky Edity Gruberovej.
      V hlavnom meste Švajčiarska Berne privíta prezidenta najprv jeho partnerka - prezidentka Eveline Widmer-Schlumpfová, potom sa Ivan Gašparovič stretne s predsedom kantonálnej rady Parlamentu Švajčiarskej konfederácie Hansom Altherrom a v Ženeve bude rokovať s predsedom Štátnej rady kantónu Pierre-Francoisom Ungerom.
      Oficiálna návšteva slovenského prezidenta vo Švajčiarsku má priniesť nové impulzy pre spoluprácu v ekonomike, obchode a investíciách. Počas druhého dňa návštevy sa prezident zúčastní aj na inovačnom fóre v Berne.
      Tretí deň návštevy sa slovenská hlava štátu s delegáciou presunie do Ženevy, kde navštívi sídlo Európskej organizácie pre jadrový výskum - CERN. Gašparovič si prezrie podzemie Veľkého hadrónového urýchľovača, stretne sa aj s vybranými slovenskými dodávateľmi technológií i s komunitou slovenských vedcov a pracovníkov CERN.
      Na záver návštevy pôjde do Úradovne OSN v Paláci národov, kde bude rokovať s najvyšším predstaviteľom OSN v Ženeve – generálnym riaditeľom Úradovne OSN Kassymom-Jomartom Tokajevom a v Rade OSN pre ľudské práva vystúpi s príhovorom. Do vlasti sa prezident SR vráti v utorok 11. septembra vo večerných hodinách.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies