Prezident odcestuje na spomienkovú ceremóniu do Normandie

NETKY.SK • 5 Jún 2014, 11:44 • 2 min
Prezident odcestuje na spomienkovú ceremóniu do Normandie

BRATISLAVA - Prezident SR Ivan Gašparovič sa v piatok 6. júna zúčastní na medzinárodnej spomienkovej ceremónii k 70. výročiu vylodenia spojencov v Normandii.

slovakia

left justify in out

Na slávnostné spomienkové podujatie odcestuje na základe pozvania prezidenta Francúzskej republiky Françoisa Hollanda, agentúru SITA o tom informovala Soňa Záňová z komunikačného odboru Kancelárie prezidenta SR. Kancelária prezidenta pripomína, že François Hollande do Normandie pozval sedemnásť hláv štátov a vlád. Spomienkové podujatie sa koná vo francúzskom Ouistrehame a miestom ceremónie bude jedna z pláží vylodenia Sword. Medzi hosťami zo 17 krajín budú popri hostiteľovi, prezidentovi Francúzska Françoisovi Hollandovi, aj britská kráľovná Alžbeta II., premiér Veľkej Británie David Cameron, prezident USA Barack Obama, prezident Ruskej federácie Vladimír Putin, novozvolený prezident Ukrajiny Petro Porošenko, spolková kancelárka Nemecka Angela Merkelová a ďalší.

 

Vylodenie v Normandii 6. júna 1944 je kľúčovým dátumom v histórii 2. svetovej vojny. Samotné vylodenie a následné boje o Normandiu si vyžiadali mimoriadne obete na životoch. Cieľom spomienkovej slávnosti je vzdať česť spojencom padlým vo Francúzsku a žijúcim vojnovým veteránom, z ktorých sa tento rok malá skupina zúčastní i na oficiálnom obede hláv štátov a vlád.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies