Prezident Obama vyzýva na revíziu trestu smrti

NETKY.SK • 3 Máj 2014, 11:54 • 2 min
Prezident Obama vyzýva na revíziu trestu smrti

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama plánuje požiadať generálneho prokurátora Erica Holdera, aby vyšetril problémy sprevádzajúce vykonávanie trestu smrti. Informuje o tom spravodajská stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Oznámenie prichádza len pár dní po tom, čo na seba rozsiahlu pozornosť pritiahla nepodarená poprava v Oklahome. Obama ju označil za "hlboko znepokojujúcu" a uviedol, že má, čo sa týka trestu smrti, rozporuplné pocity. "Táto situácia v Oklahome, myslím, len podčiarkla niektoré z podstatných problémov," povedal prezident novinárom. Obama, sám právnik, uviedol, že trest smrti je síce legálny v niektorých prípadoch, ako masové alebo detské vraždy, jeho uplatňovanie v USA je však problematické.

 

Úradom v americkom štáte Oklahoma sa v utorok nepodarila poprava jedného z miestnych odsúdencov, ktorému nezaúčinkovala látka z takzvanej smrtiacej injekcie. Celú procedúru zastavil lekár po tom, ako zistil, že trestanec Clayton Lockett dostal záchvat. O niekoľko desiatok minút neskôr zomrel na následky ťažkého srdcového infarktu. Lockettov prípad americké médiá vnímajú ako prelomový v debate o treste smrti, ktorá v USA prebieha v posledných mesiacoch čoraz intenzívnejšie. "Môže to viesť k zastaveniu popráv, až kým štáty nepreukážu, že ich môžu vykonávať bez problémov," cituje agentúra Reuters Richarda Dietera, riaditeľa Informačného centra pre tresty smrti, ktoré monitoruje vykonávanie popráv. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona