Prezident Obama schválil dodávky zbraní sýrskym rebelom

NETKY.SK • 14 Jún 2013, 07:44 • 2 min
Prezident Obama schválil dodávky zbraní sýrskym rebelom

WASHINGTON - Prezident USA Barack Obama schválil po prvý raz zaslanie amerických zbraní sýrskym povstalcom. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa.

slovakia

left justify in out

Spojené štáty vo štvrtok oznámili, že poskytnú protivníkom sýrskeho prezidenta Bašára Asada priamu vojenskú pomoc. Biely dom to však bližšie nešpecifikoval. Podľa amerického predstaviteľa, ktorý si neželal byť menovaný, bude balík pomoci obsahovať aj zbrane. Sýrski povstaleckí a politickí opoziční lídri okamžite požiadali o dodávky protileteckých a iných moderných zbraní.

Biely dom vo štvrtok uviedol, že režim sýrskeho prezidenta Asada použil v malom rozsahu chemické zbrane viackrát minulý rok proti opozícii, ktorá sa ho snaží zvrhnúť. Podľa zistení amerických tajných služieb došlo k použitiu nervového plynu sarín a následkom útokov chemickými zbraňami zomrelo 100 až 150 ľudí.

"Použitie chemických zbraní porušuje medzinárodné normy a prekračuje jasné červené čiary, ktoré existujú v rámci medzinárodného spoločenstva už desiatky rokov," píše sa vo vyhlásení Bieleho domu.

Veľká Británia sa tiež vyjadrila, že sa hromadia dôkazy o tom, že sýrsky prezident Bašár Asad používal a naďalej používa chemické zbrane. Podľa hovorcu britského ministerstva zahraničných vecí musí Asad povoliť vyšetrovateľom OSN neobmedzený prístup, aby mohli na mieste zistiť fakty. 

Počet obetí konfliktu v Sýrii dosiahol koncom apríla najmenej 93.000 mŕtvych. Skutočná bilancia vyše dva roky trvajúceho ozbrojeného násilia v krajine však môže byť oveľa vyššia, uviedol Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva (OHCHR).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies