Prezident Obama sa v prejave o stave Únie sústredil najmä na ekonomiku

NETKY.SK • 13 Február 2013, 07:59 • 2 min
Prezident Obama sa v prejave o stave Únie sústredil najmä na ekonomiku

Prezident Obama sa v prejave o stave Únie sústredil najmä na ekonomiku

slovakia

left justify in out

imgAmerický prezident Barack Obama v noci nadnes v Kongrese predniesol svoj každoročný prejav o stave Únie, v ktorom sa sústredil najmä na domácu ekonomiku. Informovala o tom agentúra Reuters.

Obama oznámil, že sa zasadí o zlepšenie ochrany kľúčových priemyselných odvetví a infraštruktúry krajiny pred kybernetickým terorizmom. Tento krok prichádza po tom, ako vlani v Kongrese neprešiel zákon o kybernetickej ochrane.

Prezident takisto priznal obavy ohľadom protiteroristickej stratégie svojej vlády, pričom uviedol, že bude s Kongresom spolupracovať na zvýšení transparentnosti "identifikácie, odhaľovania a stíhania teroristov" v súlade so zákonom.

Obama sa dotkol aj niektorých popredných zahraničnopolitických tém. Oznámil, že USA na budúci rok stiahnu z Afganistanu 34.000 svojich vojakov, nakoľko už konflikt v krajine utícha. Prezident chce takisto spolupracovať s Ruskom na znížení počtu jadrových zbraní.

USA hodlajú zosilniť svoju raketovú obranu a pomôcť tak svetu odpovedať na hrozbu prichádzajúcu zo Severnej Kórey, ktorá napriek kritike medzinárodného spoločenstva pred niekoľkými dňami uskutočnila svoj tretí jadrový test.

Prejav obsahoval i zmienku o potrebe vykonať viac v oblasti klimatických zmien, pričom prezident hľadá spôsob, akým by jeho vláda mohla obmedziť znečistenie životného prostredia oxidom uhličitým. Obama predložil návrh na prevedenie časti zisku z ťažby ropy a zemného plynu na vývoj vozidiel na elektrický pohon a biopalivo.

Okrem toho navrhol zvýšiť minimálnu mzdu o viac ako 20 percent, investovať 50 miliárd dolárov na obnovu schátraných cestných komunikácií a mostov, poskytnúť 15 miliárd dolárov na podporu programu pracovných miest v stavebníctve, čím sa má zosilniť ekonomický rast krajiny. 

Ďalšie body prezidentovho výročného prejavu sa týkali daňovej a vzdelávacej reformy, obchodných rokovaní s EÚ, Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce, ako aj zníženia hypotekárnych úverov pre domácnosti.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona