Prezident Obama omilostil sviatočných moriakov

NETKY.SK • 22 November 2012, 12:21 • 2 min
Prezident Obama omilostil sviatočných moriakov

Prezident Obama omilostil sviatočných moriakov - Zaujímavosti Americký prezident Barack Obama udelil milosť dvom moriakom v rámci každoročnej tradície Bieleho domu pred dnešným sviatkom Dňa vďakyvzdania. Podľa agentúry Associated Press Obama počas stredaj

slovakia

left justify in out

img

Americký prezident Barack Obama udelil milosť dvom moriakom v rámci každoročnej tradície Bieleho domu pred dnešným sviatkom Dňa vďakyvzdania.

Podľa agentúry Associated Press Obama počas stredajšej slávnosti v Bielom dome uviedol, že novozvolenému národnému moriakovi Cobblerovi a jeho náhradníkovi Gobblerovi chce dať druhú šancu. 

Oba moriaky majú 19 týždňov a každý z nich váži 18 kilogramov. Mená im vybrali spomedzi návrhov od žiakov základných škôl z mesta vo Virgínii, kde moriaky chovali. 

O národnom sviatočnom moriakovi mohla tohto roku po prvýkrát rozhodnúť verejnosť, a to prostredníctvom hlasovania na facebookovej stránke Bieleho domu. 
Tradíciu omilostenia moriaka na Deň vďakyvzdania v Bielom dome začal prezident John Fitzgerald Kennedy v roku 1963.

Moriaka i jeho náhradníka, ktorý je pripravený pre prípad, že by sa hlavný protagonista počas ceremónie odmietal správať primerane protokolu, po omilostení čaká celkom príjemný život v záhradách rezidencie prvého prezidenta Spojených štátov Georgea Washingtona v Mount Vernone južne od amerického hlavného mesta, alebo v niektorom parku.

Tradičný obrad v predvečer Dňa vďakyvzdania má v Spojených štátoch aj odporcov - organizácia Ľudia za etické zaobchádzanie so zvieratami (PETA) totiž vyzvala prezidenta Obamu, aby skoncoval s tradíciou, lebo ju nepovažujú za veľmi humánnu. 
Deň vďakyvzdania

Deň vďakyvzdania sa v Spojených štátoch slávi vždy v štvrtý novembrový štvrtok od roku 1863, dovtedy sa slávil v rôznych termínoch. Prvýkrát sa oslavy úrody konali v roku 1621 v americkom Plymouthe. 

Potom sa sviatok ujal a slávil sa v rôznych termínoch, kým prezident George Washington v roku 1789 vyhlásil národný Deň vďakyvzdania. Jeho návrh vyvolal zmiešané reakcie, nie všade ho prijali. 

Až Abraham Lincoln v roku 1863 inicioval tradíciu sláviť Deň vďakyvzdania na národnej úrovni pravidelne v novembri.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona