Prezident Obama ohlásil zastavenie špionáže voči spriateleným krajinám

NETKY.SK • 17 Január 2014, 18:43 • 2 min
Prezident Obama ohlásil zastavenie špionáže voči spriateleným krajinám

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama oznámil dnes zastavenie špionážneho programu vlády USA zameraného na sledovanie zahraničných predstaviteľov a vlád, ktorých Washington považuje za svojich spojencov. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Prezident v dlho očakávanom prejave o reforme praktík americkej špionážnej činnosti ďalej povedal, že poskytovatelia komunikačných služieb budú mať možnosť zverejňovať viac informácií o tom, aké údaje od nich vládne úrady žiadali. Obama v rámci ohláseného zoznamu reforiem požiadal Kongres o zriadenie pracovnej skupiny zostavenej z obhajcov práva na súkromie. Tá by mala pôsobiť pri federálnom Americkom súde pre zahraničnú špionáž (FISC), ktorý rieši prípady súvisiace s terorizmom.

K reformám pristúpil Obama po tom, čo odhalenie špionážnych aktivít amerického Národného bezpečnostného úradu (NSA) jej bývalým spolupracovníkom Edwardom Snowdenom vyvolalo pobúrenie zo strany svetovej i americkej verejnosti, ako aj lídrov spriatelených vlád, ktorých telefonické rozhovory boli preukázateľne odpočúvané, pripomína Reuters. Medzi sledovanými bola napríklad aj nemecká kancelárka Angela Merkelová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies