Prezident novelu Občianskeho súdneho poriadku vrátil do parlamentu

NETKY.SK • 14 December 2015, 18:50 • 2 min
Prezident novelu Občianskeho súdneho poriadku vrátil do parlamentu

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska nepodpísal novelu Občianskeho súdneho poriadku, ktorú parlament schválil 9. decembra. Kiskovi sa nepozdávajú zmeny, ktoré sa zavádzajú v súvislosti so spotrebiteľskými úvermi.

slovakia

left justify in out

Vďaka pozmeňujúcemu návrhu, ktorý predniesol jeden z predkladateľov právnej normy Róbert Madej (Smer-SD), má byť po novom možné poskytnúť spotrebiteľský úver len bezhotovostným prevodom finančných prostriedkov na platobný účet spotrebiteľa, poštovým poukazom, ktorého adresátom je spotrebiteľ, alebo platobným prostriedkom vydaným na meno spotrebiteľa.

 

Takto schválené znenie zákona však môže podľa prezidenta spôsobovať problémy v právnej interpretácii a aplikácii zákona v praxi. "Môže to viesť k nejasnostiam, či a za akých okolností bude možné ponúkať splátkový predaj alebo kúpu vecí formou lízingu, čo nepochybne nebolo úmyslom predkladateľov schváleného pozmeňujúceho návrhu," zdôraznil Kiska. Poslancom preto navrhuje, aby návrh novely schválili so zmenami.

 

Hlavným cieľom novely Občianskeho súdneho poriadku je podľa predkladateľov návrhu zvýšenie ochrany spotrebiteľov v súdnych konaniach pred všeobecnými súdmi a boj proti úžere. Novela z dielne poslancov vládnej strany Smer-SD má zamedziť zneužitiu niektorých právnych inštitútov proti spotrebiteľom a zabezpečiť, aby nedochádzalo k vydávaniu rozsudkov, ktoré potvrdzujú nároky veriteľov s príslušenstvom vo výške dosahujúcej úžeru, napríklad úrok viac ako 90 % ročne.

 

Ako uviedli vládni poslanci, hoci princípy ochrany spotrebiteľa sú súdy povinné uplatňovať vždy, mnohokrát túto povinnosť opomínali v konaniach, kde bol uplatnený nárok zo zmenky. Návrh zavádza výslovnú povinnosť súdu, skúmať aj pri zmenkách, či tieto neboli vystavené v súvislosti so spotrebiteľským vzťahom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies