Prezident Nikolič by Kosovo chcel začleniť opäť do srbského štátu

NETKY.SK • 19 Máj 2015, 18:39 • 2 min
Prezident Nikolič by Kosovo chcel začleniť opäť do srbského štátu

BELEHRAD - Srbský prezident Tomislav Nikolič predložil vláde balkánskej krajiny plán opätovného začlenenia provincie Kosovo do srbského štátu. Kosovo, ktoré vyhlásilo v roku 2008 jednostranne nezávislosť, by malo podľa Nikoličových predstáv dostať široko poňatú autonómiu.

slovakia

left justify in out

 Vyplýva to z mála dostupných informácií o pláne, ktoré priniesli dnes televízia B92 a ďalšie srbské médiá.
     

Nikoličov návrh prerokuje teraz srbská vláda premiéra Aleksandara Vučiča a následne by o ňom mal rozhodovať parlament v Belehrade.
     

Predseda srbskej vlády žiadal iba v utorok v Bruseli rýchle otvorenie prístupových rokovaní s jeho krajinou ako odmenu za početné ústupky Belehradu v rokovaniach s Kosovom, ktoré sprostredkúva Európska únia.
     

O srbskom prezidentovi si nielen viacerí domáci, ale aj zahraniční analytici myslia, že je skôr stúpencom približovania sa krajiny k Ruskej federácii ako k Európskej únii, takže prípadné ochladenie vzťahov s Bruselom by mu nemuselo byť proti vôli, vyplýva zo správy tlačovej agentúry APA.
     

Nezávislosť Kosova síce uznalo medzičasom viac ako 100 štátov sveta, nie sú však medzi nimi ani Srbsko, ani Ruská federácia a Čínska ľudová republika, ale ani viaceré členské krajiny Európskej únie vrátane Slovenska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies