Prezident nemusí mať vysokú školu, tvrdí kandidát L. Chovanec

NETKY.SK • 18 August 2013, 09:24 • 2 min
Prezident nemusí mať vysokú školu, tvrdí kandidát L. Chovanec

BRATISLAVA - Voľby prezidenta SR by sa mali konať na jar 2014.

slovakia

left justify in out

Prezident SR či iný ústavný činiteľ nemusí mať vysokú školu, dôležitejšie ako vzdelanie sú životné skúsenosti. Myslí si to invalidný dôchodca z Košíc so stredoškolským vzdelaním Leonid Chovanec, ktorý je rozhodnutý uchádzať sa o Prezidentský palác.

V súčasnosti zbiera podpisy pre svoju kandidatúru, ich presný počet zatiaľ nepozná. Mal by sa ho dozvedieť v priebehu budúceho týždňa. Podľa jeho odhadov by mal mať už aspoň 4500 podpisov. Na to, aby mohol kandidovať, ich potrebuje aspoň 15.000. "Podpisy stále zbierame, plánujeme ich mať vyzbierané do konca novembra," uviedol pre TASR.

Pre kandidatúru sa Chovanec rozhodol preto, že chce ľuďom pomôcť s ich problémami. Sám nie je spokojný so situáciou na Slovensku. Zároveň si myslí, že po 20 rokoch tých istých politikov je čas na výmenu tvárí. To, že nie je politik ako väčšina prezidentských kandidátov, nevníma ako negatívum. Rovnako si nemyslí, že ho z boja o palác diskvalifikuje, že nemá vysokoškolské vzdelanie. Poukazuje na svoje skúsenosti, precestovanú Európu a znalosť niekoľkých jazykov.

Voľby prezidenta SR by sa mali konať na jar 2014. O Prezidentský palác zabojujú podnikateľ a filantrop Andrej Kiska, prvý predseda KDH Ján Čarnogurský, záujem má aj poslanec NR SR Radoslav Procházka. Spomínali sa tiež europoslanec SDKÚ-DS Peter Šťastný či minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a expremiérka Iveta Radičová. Lajčák a Radičová túto možnosť odmietli.

KDH a Most-Híd označili za svojho kandidáta šéfa klubu KDH Pavla Hrušovského. On svoju kandidatúru podmieňuje podporou aj tretej zo strán Ľudovej platformy SDKÚ-DS. Tá prijala unesenie, z ktorého vyplýva, že zatiaľ Hrušovského nepodporí a za najlepšieho kandidáta považuje expremiérku Ivetu Radičovú. Tá frešovcom opäť odkázala, že kandidovať nebude. Hrušovský mieni na rozhodnutie SDKÚ-DS čakať do jesene.

Vládny Smer-SD by mal predstaviť svojho kandidáta najskôr v decembri tohto roka. V súvislosti s ním sa najčastejšie spomína premiér Robert Fico (Smer-SD).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies