Prezident navštívil jaskyne Domica a Baradla, zapísané v zozname UNESCO

NETKY.SK • 22 September 2015, 18:07 • 2 min
Prezident navštívil jaskyne Domica a Baradla, zapísané v zozname UNESCO

DOMICA – Prezident SR Andrej Kiska sa dnes stretol s prezidentom Maďarska Jánosom Áderom pri maďarskej obci Aggtelek v slovensko-maďarskom pohraničí. Príležitosťou na ich stretnutie bolo 20. výročie zápisu jaskýň Aggtelekského a Slovenského krasu do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, ktoré bolo výsledkom cezhraničnej spolupráce.

slovakia

left justify in out

Obaja prezidenti spolu navštívili na slovenskej strane hranice jaskyňu Domica a na maďarskej strane jaskyňu Baradla. V jej koncertnej sále si vypočuli koncert symfonického orchestra z Miškovca a pred vchodom do jaskyne prestrihnutím pásky slávnostne odhalili novoosadenú drevenú skulptúru.

 

„Som veľmi rád, že sme spolu s maďarským prezidentom mohli oceniť úsilie a starostlivosť odborníkov na oboch stranách o toto naše úžasné prírodné dedičstvo, ktoré tu máme,“ povedal na margo jaskýň Kiska. Vyzdvihol skutočnosť, že na Slovensku máme nádherné veci a v zozname UNESCO zapísané dve prírodné a päť kultúrnych pamiatok, podľa vlastných slov je však smutný, že ich naši ľudia nepoznajú a neprídu sa na ne pozrieť. „Radi chodíme do zahraničia, ale o tom, čo doma máme, sa často dozvedáme možno len od našich priateľov zo zahraničia. Bol by som rád, keby sme si našli to naše krásne Slovensko,“ zdôraznil.

 

Prezident poukázal aj na slabé využitie potenciálu Domice ako výnimočnej lokality zapísanej v zozname UNESCO, a to predovšetkým v porovnaní s maďarskou stranou. „Veľmi často hovoríme o tom, že Slovensko má veľký potenciál cestovného ruchu. Ale tu je presne vidieť, že sa nevieme o to nádherné, čo sme dostali, postarať a 'predať' to,“ povedal Kiska, podľa ktorého nám naši susedia ukazujú, že sa to dá oveľa lepšie.

 

Zvýšenie domáceho cestovného ruchu by podľa hlavy štátu malo aj ekonomický prínos, keďže by prispelo k nárastu hrubého domáceho produktu (HDP) a tvorbe nových pracovných miest. „Potenciál turistického ruchu by mohol predstavovať až šesť percent nášho HDP. Ani zďaleka ho však nevyužívame a dosahujeme tu len okolo dvoch percent. Na to, aby sme ho využili a aby sa aj v tejto oblasti, kde je pracovných miest málo, vytvorili nové, sa potrebujeme ako štát a politici pričiniť o to, aby tieto regióny dostali podporu, ktorú potrebujú,“ konštatoval prezident.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona