Prezident na Štedrý deň navštívil liptovskú nemocnicu a zariadenie pre seniorov

NETKY.SK • 24 December 2015, 14:26 • 2 min
Prezident na Štedrý deň navštívil liptovskú nemocnicu a zariadenie pre seniorov

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ - Na Štedrý večer, keď sa stretávajú najbližší a spoločne si užívajú najkrajšie sviatky roka, sú medzi nami ľudia, ktorí so svojimi blízkymi nemôžu byť, lebo pomáhajú druhým. Preto som sa dnes rozhodol v prvom rade pozdraviť pracovníkov nemocnice v Liptovskom Mikuláši. Povedal dnes prezident SR Andrej Kiska po stretnutí s lekármi a sestrami Liptovskej nemocnice s poliklinikou MUDr. Ivana Stodolu.

slovakia

left justify in out

"Sú tu tiež ľudia, ktorí nemôžu sviatky tráviť so svojimi blízkymi, lebo sú chorí. Žiaľ, aj v tejto nemocnici je niekoľko ťažkých prípadov. Všetci hovoria o Vianociach, no čo ich trápi najviac, je možno bolesť, dokonca dnes padol výraz eutanázia, až v takomto stave sú niektorí pacienti," uviedol. Prezidenta privítal chlebom a soľou námestník riaditeľa Ján Drobčo, spoločne potom prešli priestormi neurologického, detského, chirurgického, novorodeneckého a pôrodníckeho oddelenia.

 

Okrem rozdelenia služieb v priebehu vianočných sviatkov prezidenta zaujímala situácia v súvislosti s hromadnými výpoveďami zdravotných sestier. "Zaujímal sa, či u nás niekto podal výpovede. Do dnešného dňa neboli na riaditeľstvo doručené žiadne výpovede stredného zdravotníckeho personálu," povedal pre TASR Drobčo. Na službách počas sviatkov sa podľa neho dohodli zamestnanci medzi sebou. Na Štedrý deň pracuje v liptovskej nemocnici celkom 32 lekárov a sestier, niektorí z nich absolvujú až 24-hodinové služby.

 

Vianočné sviatky trávi v nemocnici v Liptovskom Mikuláši okolo 120 pacientov, z toho viac ako polovica sú ženy. Detských pacientov evidujú osem. "Ak všetko dobre dopadne, na dnešný večer možno dostaneme krásny vianočný darček, bábätko. Máme tu budúcu mamičku, ktorá by dnes, na Štedrý deň, mala porodiť," vyjadrila radosť pôrodná asistentka Ľubica Staroňová.

 

"My sme veľmi radi, že tu prezident bol a všimol si našu nemocnicu, pretože my poskytujeme pomoc približne pre 74.000 ľudí v regióne a hlavne poskytujeme služby aj v letnej aj v zimnej sezónne pre turistov. Denne to vychádza niekedy aj okolo 20.000 až 30.000 ľudí," vysvetľuje Drobčo. Nemocnica má podľa neho veľké opodstatnenie, ich snahou je, aby poskytovala služby aj naďalej.

 

Prezident absolvoval aj vianočný obed v Zariadení pre seniorov a domove sociálnych služieb v Liptovskom Mikuláši. Cieľom jeho návštevy bolo potešiť približne dve desiatky seniorov, ktorí nemohli sviatky tráviť s rodinou.

 

Okrem pracovných čakali na prezidenta aj rodinné povinnosti. "Manželka varí kapustnicu a my so synom sme zodpovední za kapra. Tento rok chceme vyskúšať nový recept, ako sme robili po iné roky. Tiež si zaspievame Tichú noc, ja zahrám na gitare, dcéra trénuje na flaute. Samozrejme, potom sa budeme tešiť z darčekov," opísal Kiska priebeh Štedrého večera. Všetkým Slovákom poprial, aby rodiny našli pod stromčekom vianočnú pohodu.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies