Prezident na Salamandrových dňoch vyzdvihol Štiavnicu aj baníkov

NETKY.SK • 11 September 2015, 16:49 • 2 min
Prezident na Salamandrových dňoch vyzdvihol Štiavnicu aj baníkov

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska navštívil dnes Banskú Štiavnicu pri príležitosti Salamandrových dní, ktoré sú oslavou baníkov, geológov, hutníkov a naftárov, ako aj bohatej štiavnickej histórie a tradícií.

slovakia

left justify in out

Ako pre agentúru SITA uviedla Elena Bianchi z Tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR, na stretnutí s primátorkou mesta Nadeždou Babiakovou hovorili o tom, čím mesto žije a čo treba spraviť, aby bolo ešte krajšie, životaschopnejšie a príťažlivejšie. Banská Štiavnica nie je len minulosť alebo prítomnosť, ale je aj budúcnosť, uviedol prezident. „Preto to cítim ako svoju povinnosť, ale robím to najmä z presvedčenia a rád, vyzvať všetkých, ktorých sa to týka, nielen samosprávy, ale aj predstaviteľov vlády, aby jej boli nápomocní a podporovali ju,“ povedal Kiska.


Na slávnostnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva prezident pripomenul, že každá ľudská činnosť, ktorú sprevádza tvrdá práca, má svoj hlboký zmysel a zaslúži si našu trvalú pozornosť. V prípade Banskej Štiavnice je spojená predovšetkým s rozmachom baníctva. „Je našou povinnosťou chrániť toto dedičstvo - zápis Banskej Štiavnice do zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO nebol a nie je samoúčelný,“ zdôraznil prezident.


Počas slávnostného otvorenia Dňa baníkov, geológov, hutníkov a naftárov vyjadril Kiska svoju hlbokú úctu a pokoru k tvrdej, chlapskej práci baníkov, „k stálemu riziku, ktoré každý deň visí nad každým pri tejto ťažkej robote – že sa niečo stane, a že sa už nikdy nemusí vrátiť domov.“ Poďakoval tiež Štiavničanom za krásnu tradíciu, ktorú tu vybudovali. „Veľmi by som si želal, aby sme tieto tradície a dedičstvo boli schopní ochraňovať, udržiavať a rozvíjať. A pritom sme boli schopní vidieť a reagovať aj na zmeny, ktoré sa okolo nás dejú,“ povedal prezident Kiska.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies