Prezident na návšteve Luníka IX: Jedným z riešení rómskej problematiky je vzdelanie

NETKY.SK • 8 Apríl 2016, 12:30 • 2 min
Prezident na návšteve Luníka IX: Jedným z riešení rómskej problematiky je vzdelanie

KOŠICE – Jedným z riešení rómskej problematiky je vzdelanie. Povedal to počas dnešnej návštevy košického sídliska Luník IX prezident SR Andrej Kiska. Metropolu východu navštívil pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov.

slovakia

left justify in out

Podľa Kisku by každé dieťa malo dostať šancu absolvovať dobrú predškolskú prípravu. "Mali by sme spraviť všetko preto, aby každé jedno dieťa, ktoré opustí raz školu, malo vypestované základné návyky, malo vzdelanie a hlavne, aby pochopilo život a malo sa chuť doňho zapojiť," povedal po návšteve materskej školy na Luníku IX.

 

Označil ju za jeden z príkladov toho, ako to môže fungovať. Ideálne by podľa neho bolo a zhodol sa na tom i s riaditeľkou MŠ Annou Klepáčovou, aby deti navštevovali materskú školu minimálne rok. V ideálnom prípade tri roky. „Samozrejme, nemôže to byť zadarmo. Veci, ktoré sú zadarmo, si ľudia nevážia. Je potrebné nájsť spôsob, ako to vymyslieť,“ dodal Kiska.

 

Na Slovensku je veľa pozitívnych príkladov riešenia rómskej problematiky a nie je podľa jeho slov potrebné vymýšľať nové modely. „Máme obecné podniky, materskú školu, ako je táto, máme základné školy, ktoré vedia pracovať s rómskymi komunitami. Nepotrebujeme vymýšľať nové veci, my potrebujeme zobrať to, čo funguje, ísť od osady k osade a uplatniť to,“ tvrdí Kiska.

 

Materskú školu na Luníku IX v súčasnosti navštevuje v ôsmich triedach 111 detí. Podľa riaditeľky sa stretávajú s tým, že rodičia majú problém zaplatiť školné vo výške 15 eur a päť eur za stravu. Z tohto dôvodu 12 rodičov zamestnávajú na aktivačné práce.

 

„Prvýkrát zažili pracovnú zmluvu medzi materskou školou a nimi. Tým, že v pracujú v tomto prostredí, si uvedomili potrebu vzdelávania svojich detí. Mesačne sa snažíme rôznymi spôsobmi zháňať približne 400 eur na školné cez rôzne charitatívne podujatia, dražby obrazov a podobne. Je to pre tých, ktorí na to nemajú. Tí, ktorí u nás pracujú, si zarobia,“ skonštatovala Klepáčová s tým, že školné by malo byť odbúrané.

 

V najbližšej dobe plánujú materskú školu rozšíriť o dve triedy, čo umožní vzdelávať ďalších 44 detí. V prípade záujmu by zaviedli i dvojzmennú prevádzku. Zo sídliska chodí do materskej školy približne polovica všetkých detí. Klepáčová považuje predškolskú prípravu za nutnosť.

 

Prezident sa vyjadril i k otázke, že splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity by mal byť Róm. „Vládny splnomocnenec podľa mňa vôbec nemusí byť Róm. Je to človek, ktorý musí rozumieť problematike, ale čo je najdôležitejšie, aby mal kompetencie tieto problémy presadiť. Tá zodpovednosť by nemala byť len na splnomocnencovi, malo by to byť vyššie a mal by byť jasne pomenovaný minister, ktorý za riešenie tejto problematiky nesie zodpovednosť,“ dodal.

 

Kiska v Košiciach navštívil i Konzervatórium Jozefa Adamoviča, ktoré ako jedno z mála na Slovensku ponúka maturitu aj v rómskom jazyku. V Košiciach absolvoval i pracovný obed s občianskymi aktivistami v oblasti podpory vzdelávania rómskych detí.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies