Prezident na Maldivách vyhlásil výnimočný stav, obmedzí základné práva občanov

NETKY.SK • 4 November 2015, 10:59 • 2 min
Prezident na Maldivách vyhlásil výnimočný stav, obmedzí základné práva občanov

MALE - Maldivský prezident Jamín Abdal Gajúm vyhlásil dnes v krajine výnimočný stav, ktorý po dobu 30 dní obmedzí základné práva občanov. Informovali o tom agentúry DPA a AP.

slovakia

left justify in out

Výnimočný stav vstúpil do platnosti o 08.00 h SEČ. Podľa maldivskej ústavy môže zahŕňať "dočasné pozastavenie platnosti zákonov a obmedzenie niektorých základných práv a slobôd".
Opatreniu predchádzalo objavenie skrýše zbraní a výbušného zariadenia, ktoré mali byť údajne použité pri útoku na prezidenta. Gajúm v utorok oznámil, že výbušné zariadenie sa našlo v pondelok v blízkosti prezidentského sídla.


Za "akt chamtivosti získať moc" Gajúm označil výbuch na svojom motorovom člne, ku ktorému došlo 28. septembra, keď sa vrátil domov z moslimskej púte hadždž v Saudskej Arábii. Gajúm vyviazol bez zranení, tie však utrpeli jeho manželka, poradca a osobný strážca. Pre podozrenie z pokusu o atentát maldivská polícia zatkla viceprezidenta Ahmeda Adíba a osem ďalších ľudí.
Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), ktorý bol prizvaný k vyšetrovaniu, však nenašiel dôkaz o tom, že by výbuch spôsobila bomba. Oznámil to v sobotu 31. októbra.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies