Prezident musí výboru vysvetliť súkromný let vládnym špeciálom do Poľska

NETKY.SK • 4 Apríl 2017, 15:07 • 2 min
Prezident musí výboru vysvetliť súkromný let vládnym špeciálom do Poľska

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska bude parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií vysvetľovať svoju cestu do Poľska. Rozhodol o tom dnes výbor, ktorý začal konanie voči Kiskovi. Prezident mal podľa podnetu od Smeru-SD a SNS zobrať do Poľska vládnym špeciálom svoju dcéru Natáliu a iné súkromné osoby. Zároveň sa zúčastnil na poklepaní základného kameňa mrakodrapu, ktorý má postaviť spoločnosť HB Reavis, v ktorej robí jeho dcéra.

slovakia

left justify in out

Podávatelia podnetu považujú za "neprípustné", aby prezident SR chodil na súkromné podujatia vládnym špeciálom. A tiež, aby touto letkou vozil dcéru a iné súkromné osoby. V Kiskovom konaní vidia viacnásobný konflikt záujmov a zneužitie štátnych peňazí na osobný a rodinný prospech a účel. Za porušenie ústavného zákona o konflikte záujmov hrozí pokuta.

 

"Tento podnet nie je seriózny, považujem ho za čistú politickú hru namierenú voči prezidentovi tohto štátu," vyhlásil predseda výboru Martin Poliačik (SaS). Ondrej Dostál (SaS) označil podnet za absurdný. Poukázal, že môžu prísť aj ďalšie podnety voči verejným funkcionárom, ktorí sa zúčastnili na poklepaní základných kameňov. Na takéto akcie chodil aj premiér Robert Fico (Smer-SD).

 

"Podnet je legitímny. Nech nám pán prezident dá nejaké vysvetlenie. Budeme radi, keď sa Kancelária prezidenta vyjadrí," uviedol Pavol Goga zo Smeru-SD. Peter Kresák (Most-Híd) by chcel vedieť, či prezident bral na akciu vládnym špeciálom rodinných príslušníkov, alebo nie. "Som za to, aby sa druhá strana vyjadrila," poznamenal.

 

Riaditeľ tlačového a komunikačného odboru Kancelárie prezidenta Roman Krpelan už 28. marca zdôraznil, že prezident bol v Poľsku na pozvanie tamojšej hlavy štátu Andrzeja Dudu, kde prvý deň absolvoval pracovné stretnutie vo Varšave a druhý deň prezidenti spolu lyžovali v Zakopanom.

 

"Súčasťou pracovného programu prezidenta bolo aj poklepanie základného kameňa najväčšej slovenskej investície v Poľsku, výstavby najvyššej budovy v strednej Európe. Prezident počas svojich ciest v zahraničí navštevuje aj pobočky slovenských firiem, napr. Soitron v Bulharsku, v Izraeli Seak Energetics," doplnil vtedy Krpelan.

 

Zdôraznil, že súčasťou delegácie prezidenta Kisku v Poľsku na palube lietadla neboli ani žiadni rodinní príslušníci, ani žiadne súkromné osoby. "Nikto z členov rodiny prezidenta Kisku nebol v čase jeho návštevy v Poľsku," dodal Krpelan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona