Prezident MOV Bach už má dosť škandálov okolo FIFA

NETKY.SK • 8 Október 2015, 19:26 • 2 min
Prezident MOV Bach už má dosť škandálov okolo FIFA

ZÜRICH - Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach už má dosť škandálov, ktoré súvisia s Medzinárodnou futbalovou federáciou (FIFA).

slovakia

left justify in out

Šesťdesiatjedenročný Nemec by privítal v kresle prvého muža svetového futbalu rešpektovanú osobu z externého prostredia, ktorá by napravila pošramotené renomé FIFA.

Bach vyslovil názor, že FIFA už nemôže ďalej zotrvať v pasivite a rýchlo si musí vydobyť nazad dôveru celej športovej verejnosti. Skonštatoval, že problémy v strešnej futbalovej organizácii sa nevyriešia len voľbou nového prezidenta. Upozornil, že FIFA musí zintenzívniť a prehĺbiť proces vnútorných reforiem. "Len v takom prípade si prinavráti stratenú priazeň", povedal Bach po tom, ako etická komisia FIFA suspendovala dosluhujúceho prezidenta organizácie Seppa Blattera a najväčšieho favorita na prevzatie funkcie Michela Platiniho, súčasného šéfa Európskej futbalovej únie (UEFA). Obom (i generálnemu sekretárovi FIFA Jéromemu Valckemu) zastavili na 90 dní výkon funkcií. Komisia pristúpila k tomu kroku na základe vyšetrovania švajčiarskou generálnou prokuratúrou, v ktorom obaja funkcionári figurujú. Prípad siaha do roku 2011, keď Platini údajne súhlasil s prijatím finančných prostriedkov vo výške 2 miliónov švajčiarskych frankov za dlhoročnú spoluprácu, pričom transakciu podpísal sám Blatter.

V inej kauze vo štvrtok odstavili na šesť rokov zo všetkých aktivít juhokórejského kandidáta na post prezidenta FIFA Čchung Mong-juna.

Niektorí členovia MOV vraj ako vhodnú alternatívu za Blattera vidia bývalého generálneho tajomníka Organizácie spojených národov (OSN) Kofiho Anana. Blatterove právomoci na spomenuté obdobie automaticky prevzal prezident Africkej futbalovej konfederácie (CAF) a viceprezident FIFA Issa Hayatou ako najdlhšie činný člen exekutívy FIFA. Kamerunčan však podľa vlastných slov nemá v pláne kandidovať na uvoľnené kreslo, v ktorom 17 rokov sedí Blatter. Mimoriadne voľby prezidenta FIFA sa uskutočnia 26. februára 2016, prihlášky treba podať do 26. októbra 2015. Platiniho dočasne zastúpi na čele UEFA Ángel María Villar zo Španielska.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies