Prezident Mnangagwa vymenoval nový kabinet, dosadil tam aj spojencov z armády

NETKY.SK • 1 December 2017, 07:19 • 2 min
Prezident Mnangagwa vymenoval nový kabinet, dosadil tam aj spojencov z armády

HARARE - Nový zimbabwiansky prezident Emmerson Mnangagwa vymenoval vo štvrtok kabinet zložený zo stúpencov vládnucej strany ako aj z osobností spojených s armádou, ktoré mu pomohli pri zosadení bývalého vodcu Roberta Mugabeho.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v piatok agentúra AP. V novovytvorenej vláde nemá zastúpenie žiadny z opozičných politikov. Zloženie nového kabinetu sa považovalo za prvú skúšku toho, či Mnangagwa, dlhoročný spojenec Mugabeho, vystúpil z jeho tieňa, píše agentúra AP.

 

Vytvorenie 22-členného kabinetu bolo oznámené vo vysielaní zimbabwianskej štátnej televízie. Ministrom zahraničných vecí sa stal generálmajor Sibusiso Moyo, ktorý v polovici novembra ohlásil zásah armády do zimbabwianskej politiky. Ministrom pôdohospodárstva bude letecký maršal Perrance Shiri a ministrom pre informácie Chris Mutsvangwa, líder zimbabwianskych vojnových veteránov.

 

Mnangagwov nástup je začiatkom novej éry v Zimbabwe po takmer 30-ročnom vládnutí Mugabeho (93), ktorý uvoľnil kreslo na nátlak zo strany armády, ako aj vládnucej strany Africký národný zväz Zimbabwe - Vlastenecký front (ZANU-PF).

 

Zimbabwianska armáda v polovici novembra prevzala moc v krajine po tom, ako Mugabe odvolal Mnangagwu - považovaného už predtým za jeho možného nástupcu - z funkcie viceprezidenta. Armáda i vplyvné združenie vojnových veteránov, ktoré takisto podporuje Mnangagwu, sa totiž obávali, že Mugabe by mohol moc odovzdať svojej nepopulárnej manželke Grace.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies