Prezident: Maxim má naolejovať vŕzgajúcu armádu

NETKY.SK • 6 Máj 2014, 16:21 • 2 min
Prezident: Maxim má naolejovať vŕzgajúcu armádu

BRATISLAVA - Slovenská armáda už má oficiálne nového šéfa – prezident vymenoval na post náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milana Maxima a odvolal jeho predchodcu Petra Vojteka.

slovakia

left justify in out

Ivan Gašparovič verí, že Maxim je ten pravý, ktorý dokáže rozvŕzganú slovenskú armádu dať do stavu, že bude schopná všetkých bojových úloh. „Nastupujete do rozbehnutého armádneho stroja, ktorý ale potrebuje naolejovať, aby nevŕzgal,“ povedal Gašparovič počas menovania Maximovi.

 

Maxim vníma vymenovanie za prvého muža armády ako veľký prejav dôvery. „Uvedomujem si, že výkon funkcie náčelníka generálneho štábu nie je jednoduchou záležitosťou, najmä keď bezpečnostná situácia aj v našej bezprostrednej blízkosti sa neustále mení a vyžaduje si našu plnú pozornosť,“ vyhlásil Maxim. Verí, že na konci svojho pôsobenia sa bude môcť smelo pozrieť do očí prezidentovi ako hlavnému veliteľovi ozbrojených síl, ministrovi obrany a svojim kolegom vojakom. 

Jeho končiacemu predchodcovi Vojtekovi prezident povedal, že funkciu zvládol. Hlava štátu poznamenala, že v tomto období armáda robila aj také činnosti, ktoré sme si možno z hľadiska prideleného rozpočtu ani nevedeli predstaviť, že by sa robiť dali. Je známe, že obranné výdavky už dosahujú len úroveň jedného percenta HDP. „Svoju funkciu ste zvládli nielen z pohľadu bojových úloh, ktoré slovenská armáda má, ale aj z pohľadu pomoci občanom slovenskej republiky pri prírodných katastrofách a iných udalostiach,“ povedal Gašparovič, ktorý je presvedčený, že armáda je bojovo pripravená „podľa možností, ktoré jej slovenská vláda dáva." 

 

Vojteka hodnotenie prezidenta potešilo. Myslí si, že za jeho éry sa výrazne zmenila atmosféra vzťahov medzi kanceláriou prezidenta a ozbrojenými silami. „Služba profesionálneho vojaka pre mňa bola poslaním,“ vyznal sa Vojtek. 

 

Predčasnú výmenu vo vedení armády inicioval Vojtek, ktorý odchádza v polovici svojho funkčného obdobia zo zdravotných dôvodov Prezident ho do funkcie vymenoval 15. decembra 2011, vojakom je 35 rokov. Vojtekov odchod a Maximov nástup 23. apríla odobrila vláda. Vojtek požiadal o uvoľnenie z funkcie náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR asi pred šiestimi týždňami ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD) „Ja dúfam, že keď mu zdravie dovolí a táto procedúra celá zbehne, tak ostane v rezorte a bude mojím poradcom pre vojenské záležitosti,“ povedal Glváč krátko pred podaním návrhu na odvolanie Vojteka. Vojtek vtedy povedal, že sa dostal do situácie, v ktorej sa musel rozhodnúť, čo bude ďalej riešiť. „Verte mi, že ma k tomu viedli moje zdravotné problémy. Práca náčelníka generálneho štábu, to je na 24 hodín denne,“ dodal. Glváč aj Vojtek odmietli, že by za jeho odchodom mohli byť rozdielne názory na kauzu okolo vojenských tajných. Hospodárske noviny koncom decembra napísali, že náčelník ozbrojených síl sa vraj nepohodol s ministrom na riešení situácie, keď sa prevalilo údajné tunelovanie u vojenských tajných bývalým vedením. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies