Prezident Maduro vyzval na novú éru vo vzťahoch s USA

NETKY.SK • 28 September 2016, 09:43 • 2 min
Prezident Maduro vyzval na novú éru vo vzťahoch s USA

CARACAS - Venezuelský prezident Nicolás Maduro v utorok povedal, že dúfa v zlepšenie vzťahov so Spojenými štátmi. Vyjadril sa deň po stretnutí s ministrom zahraničných vecí USA Johnom Kerrym, píše agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Maduro sa stretol s Kerrym v pondelok v kolumbijskom meste Cartagena po tom, ako tam kolumbijská vláda a ľavicoví povstalci podpísali historickú mierovú dohodu.


"Prosím, aby Boh požehnal výsledky tohto stretnutia a aby Venezuela otvorila novú éru vzťahov so Spojenými štátmi," vyhlásil Maduro vo svojom každotýždennom niekoľkohodinovom vystúpení v štátnej televízii s tým, že s Kerrym hovoril 40 minút.


Obe krajiny majú napäté vzťahy, odkedy sa venezuelským prezidentom v roku 1999 stal Madurov predchodca Hugo Chávez. Maduro sa však s Kerrym dohodol na pokračovaní dialógu. Venezuelu sužuje vážna ekonomická kríza, inflácia dosiahla trojciferné čísla a mnohí obyvatelia sa sťažujú na hladovanie, pripomína Reuters.


Americká vláda uviedla, že Kerry hovoril s Madurom o "ekonomických a politických problémoch" Venezuely a vyzval prezidenta, aby pri ich riešení spolupracoval s opozíciou.


Republikánsky kandidát na prezidenta USA Donald Trump v júli vyhlásil, že zo Spojených štátov "sa stane Venezuela", ak v novembrových voľbách zvíťazí jeho súperka z Demokratickej strany Hillary Clintonová.


Maduro v minulosti označil Trumpa za "banditu a zlodeja".


Venezuelský prezident v utorok dodal, že Caracas čoskoro navštívi popredný predstaviteľ rezortu diplomacie USA Tom Shannon, ktorý naposledy cestoval do Venezuely v rámci snáh o zmiernenie bilaterálneho napätia len v júni tohto roka.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona