Prezident Macedónska dohodu s Gréckom nepodpíše

NETKY.SK • 14 Jún 2018, 06:24 • 2 min
Prezident Macedónska dohodu s Gréckom nepodpíše

ATÉNY - Macedónsky prezident Gjorge Ivanov nepodpíše dohodu s Gréckom, podľa ktorej sa má Macedónsko premenovať na Republiku Severné Macedónsko.

slovakia

left justify in out

Prezident to oznámil v stredu s tým, že Macedónsko podľa neho Grécku už príliš ustupuje. Jeho zamietavé stanovisko prijatie zmluvy na macedónskej strane iba spomalí. Zmluvu s Gréckom by už cez víkend mal podpísať macedónsky minister zahraničných vecí, následne o nej bude hlasovať parlament, a keď ju schváli, čo sa predpokladá, dokument pôjde na podpis prezidentovi. Ak ju ten nepodpíše, zmluva sa vráti ešte raz do parlamentu, a ak ju ten opäť schváli, prezident už nemá na výber a musí zmluvu podpísať.

Dosiahnutie dohody o novom názve Macedónska, ktorej predchádzali dlhoročné spory medzi Skopje a Aténami, ohlásili v utorok premiéri oboch krajín Zoran Zaev a Aléxis Tsípras. Nový názov bude terajšie Macedónsko používať doma aj v zahraničí a súčasťou dohody je aj to, že ho krajina zanesie aj do svojej ústavy. Ak sa dohodu podarí zrealizovať, skončí sa tak už 27 rokov trvajúci spor medzi oboma krajinami.

Grécko nesúhlasilo s názvom Macedónsko okrem iného preto, že rovnako sa volá aj jeden z gréckych regiónov. Gréci sa navyše obávali, že krajina s takýmto menom by si mohla robiť územné nároky na grécky región rovnakého názvu a tiež sa snažiť "sprivatizovať si" odkaz historického kráľovstva Macedónsko, ktorého väčšia časť sa pritom nachádzala na území dnešného Grécka.

Zaev aj Tsípras čelia každý vo svojej krajine silnej opozícii proti kompromisom s druhou stranou. Tsíprasov koaličný partner, strana Nezávislí Gréci, napríklad v utorok ešte pred ohlásením dohody s Macedónskom oznámila, že kompromisný názov Macedónska v gréckom parlamente nepodporí a Tsípras tak bude musieť hľadať podporu v radoch opozície.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies