Prezident KOZ: Po železnej opone treba zbúrať aj tú mzdovú

NETKY.SK • 22 September 2017, 16:00 • 2 min
Prezident KOZ: Po železnej opone treba zbúrať aj tú mzdovú

BRATISLAVA - Hospodársky rast je vysoký, zvyšuje sa hrubý domáci produkt, avšak klesá podiel miezd na hrubom domácom produkte.

slovakia

left justify in out

Uviedol to na tlačovej konferencii v rámci podujatia "Koniec firemnej chamtivosti. Európa a svet potrebujú rast miezd! Rozdiel v odmeňovaní medzi východom a západom: vypočutie zamestnancov" prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Jozef Kollár. "Tak ako v 89. roku sa zbúrala železná opona, tak naša snaha je zameraná na to, aby sme zbúrali oponu mzdovú," povedal.

Kollár tiež dodal, že keď sa dokázala riešiť rozdielna kvalita potravín, tak nastal čas, aby sa riešili aj rozdielne mzdy vo východnej Európe. Prezident KOZ podotkol, že slovenskí zamestnanci naprieč celou republikou už nechcú byť lacným komponentom zamestnávateľskej sily.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter vyzdvihol postavenie odborov. "Len samotná skutočnosť, že tam, kde v podnikoch pôsobia odbory, sú o 18 % vyššie mzdy, dokazuje, že otázka kolektívneho vyjednávania je veľmi dôležitá," povedal minister. Šéf rezortu sa vyjadril aj ku smernici o vysielaní zamestnancov. "V plnej miere podporujeme tú základnú prioritu, ktorá súvisí s touto smernicou - rovnaká mzda za rovnakú prácu na rovnakom mieste," konštatoval. Richter však chce spomínaný princíp posunúť ešte ďalej, a to rovnaká mzda za rovnakú prácu v jednej korporácii v rámci Európskej únie.

Generálna tajomníčka Medzinárodnej odborovej konfederácie Sharan Burrow upozornila, že mnohé korporácie síce majú kolektívne vyjednávanie vo svojej krajine, avšak toto právo popierajú pracovníkom vo východoeurópskych krajinách. Podľa nej je nevyhnutné zabezpečiť pre zamestnancov primerané ohodnotenie, nakoľko minimálna mzda už nestačí na základné životné potreby.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona