Prezident Klaus trvá na tom, že žiadna dohoda s koaličnými stranami nebola

NETKY.SK • 5 Január 2011, 08:49 • 2 min
Prezident Klaus trvá na tom, že žiadna dohoda s koaličnými stranami nebola

Prezident Klaus trvá na tom, že žiadna dohoda s koaličnými stranami nebola

slovakia

left justify in out

img

Český prezident Václav Klaus aj dnes, po novoročnom obede so šéfmi oboch komôr českého parlamentu, zopakoval, že pred Vianocami počas jeho schôdzky s lídrami koaličných strán na Pražskom hrade sa žiadna dohoda nezrodila.
      Tézu, že žiadna dohoda neexistuje a že ide iba o výplod českých novinárov, prezentoval Klaus už v pondelok po obede s premiérom Petrom Nečasom. Pred Vianocami, keď rozhádanej českej vládnej koalícii hrozil rozpad, pritom hlava štátu tvrdila, že je garantom dohody a koaliční lídri zdôrazňovali, že prezidentovo sľúbili, že dohoda zostane tajná.
      "Pán prezident ma ubezpečil, že žiadna dohoda nie je," konštatoval po obede s Klausom predseda Senátu Milan Štěch z ČSSD. Na obed na zámku v Lánoch pritom išiel s odhodlaním, že bude žiadať informácie o obsahu predvianočnej dohody.
      České médiá sa nad zmenou postoja hlavy štátu pozastavujú, ale neprinášajú žiadne vysvetlenie, prečo sa k tomu prezident uchýlil. Napríklad server českých Hospodářských novín pripomenul, že o dohode hovoril po schôdzke s lídrami 21. decembra sám prezident Klaus. Konštatovanie, že "predstavitelia koaličných strán sa dohodli na podpore vlády" a prezident sa toho zúčastnil ako svedok, je podľa servera ihned.cz uvedené i v oficiálnej odpovedi prezidentskej kancelárie na žiadosť sociálneho demokrata Filipa Janýra o zverejnenie textu dohody.
      "(Prezident) sa ponúkol, že bude garantom dohody, teda že v prípade potreby dosvedčí zúčastneným stranám, či došlo alebo nedošlo k jej porušeniu," uviedla česká prezidentská kancelária v odpovedi podpísanej tajomníkom prezidenta Ladislavom Jaklom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies