Prezident Kiska: Verejný ochranca práv nie je povolanie, ale poslanie

NETKY.SK • 26 September 2016, 19:09 • 2 min
Prezident Kiska: Verejný ochranca práv nie je povolanie, ale poslanie

ŠTRBSKÉ PLESO – Postavenie a úloha verejných ochrancov ľudských práv sa v dnešnej dobe výrazne zvyšuje s tým, že nielen v krajinách Visegrádskej štvorky, ale aj v Európe a tiež za morom sa stráca dôvera ľudí v štát, tým narastá extrémizmus, populizmus a žiaľ, v niektorých krajinách aj silný nacionalizmus a fašizmus, povedal dnes slovenský prezident Andrej Kiska na brífingu na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách v rámci prvého dňa stretnutia verejných ochrancov práv členských krajín Visegrádskej štvorky (V4).

slovakia

left justify in out

Tí sa budú počas nasledujúcich dvoch dní venovať viacerým závažným témam, ako je napríklad zabezpečenie nezávislého a účinného vyšetrenia policajných postupov či existencia nezávislého orgánu na prešetrovanie sporného policajného konania. Účastníci sa budú zaoberať aj súčasným stavom v jednotlivých krajinách V4 a prehľadom nezávislých orgánov vo všetkých krajinách Európskej únie.


Úloha verejných ochrancov ľudských práv je podľa slovenského prezidenta dôležitá v nachádzaní systémových zlyhávaní štátu, poukazovaní na ne a hľadaní riešenia, zároveň tiež v hľadaní riešení pre tých, ktorí „sa prepadli sitom spoločnosti, ktorí už nevedia, čo robiť a vtedy sa obrátia na ombudsmana“. Ombudsmani štyroch krajín dnes na začiatku svojho stretnutia diskutovali s prezidentom o troch oblastiach. Prvou bolo, aby všetky krajiny V4 zdieľali svoje najlepšie skúsenosti a príklady riešení. Dotkli sa tiež migračnej krízy, ktorá sa podľa prezidenta Kisku priamo a hlboko dotkla chodu Maďarska. Treťou témou bolo to, ako vníma prácu verejného ochrancu práv vláda, parlament a politici. Kiska pripomenul, že ombudsman nesmie byť vnímaný ako kritik či nepriateľ politikov, ale ako orgán, ktorý hľadá chyby.

 

„Každý jeden parlament či vláda spraví chybu, práve preto je jeho úlohou nachádzať tieto chyby a poukazovať na ne,“ doplnil. Pripomenul, že funkcia verejného ochrancu práv nie je povolaním, ale poslaním. Zároveň sa poďakoval za prácu slovenskej verejnej ochrankyni práv Jane Dubovcovej, ktorej mandát sa o pár mesiacov skončí. „Verím, že náš parlament bude veľmi pozorne pristupovať k výberu budúceho verejného ochrancu práv, pretože latka je postavená veľmi vysoko,“ uviedol.


Hlavnou témou stretnutia sú Ľudské práva v ohrození, vývoj ochrany a dodržiavania ľudských práv v Slovenskej republike a krajinách V4. Ako však uviedla Dubovcová, ombudsmani V4 sa budú zaoberať aj prehľadom nezávislých orgánov vo všetkých krajinách Európskej únie. Hovoriť sa bude aj o zariadeniach a nastaveniach pre cudzincov. „Budeme si tiež vymieňať skúsenosti o najťažších prípadoch, ktoré sme mali v posledných rokoch, rovnako aj o postavení verejných ochrancov práv v jednotlivých krajinách V4,“ uviedla. V súvislosti s najzávažnejšími problémami bude dôraz kladený aj na sociálno-právnu ochranu detí.


Verejní ochrancovia práv V4 dnes vysoko ocenili prácu svojej slovenskej kolegyne, vyzdvihli jej odvahu a osobnú statočnosť v súvislosti s viacerými nepopulárnymi témami. „Naša práca je v podstate zrkadlom, ktoré postavíme politikom na jednej strane a na druhej strane spoločnosti. Pokiaľ sa to politikom či parlamentu nepáči, tak nech niečo zmenia, na druhej strane musíme vydržať držať toto zrkadlo,“ povedala Elisabeth Sándor-Szalayová, verejná ochrankyňa práv z Maďarskej republiky.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona