Prezident Kiska v rozhovore pre MfD: Politici by mali strach tíšiť,nie vyvolávať

NETKY.SK • 18 November 2015, 16:50 • 2 min
Prezident Kiska v rozhovore pre MfD: Politici by mali strach tíšiť,nie vyvolávať

PRAHA/BRATISLAVA - Český mienkotvorný denník Mladá fronta Dnes (MfD) priniesol v dnešnom vydaní celostranový rozhovor s prezidentom SR Andrejom Kiskom, nazvaný Skutoční politici by mali strach tíšiť, nie vyvolávať.

slovakia

left justify in out

Slovenský prezident v ňom varuje, že tému utečencov zneužívajú populisti, ktorí tak ľahko získavajú hlasy, a vyzýva Európu na jednotný postup.

"Teroristi sú tí istí ľudia, ktorí útočia na celom svete a kvôli ktorým milióny ľudí utekajú zo svojich domovov. Útočia na nevinných ľudí bez ohľadu na rasu a náboženstvo. Sú to ťažké chvíle. Musíme teraz držať spolu, proti atmosfére strachu," citujú noviny A. Kisku.

 

Píšu, že ako jediný prezident z krajín Vyšehradskej štvorky vyzýva občanov na pomoc utečencom a o opaku ho nepresvedčili ani atentáty v Paríži.

A. Kiska v rozhovore, ktorý poskytol ešte pred útokmi a po nich na ňom nič nezmenil, vysvetľuje, prečo majú Slováci a ďalší Stredoeurópania "taký normálny strach" z utečencov, pretože "nám chýba veľká skúsenosť s imigrantmi z iných kultúr. Ľudia sa boja niečoho neznámeho."

 

Podľa prezidenta Kisku od "starých" krajín Európskej únie očakávame, že nám pomôžu, ale keď prvýkrát nastane situácia, že tieto krajiny potrebujú pomoc, zdráhame sa: "Nezačnú si... myslieť, že pre nás slúžia iba ako taký bankomat? Obávam sa, aby sa kvôli tomu Európa nezačala zasa deliť na tú západnú a východnú."

 

V súvislosti s utečencami upozornil, že v EÚ žije 500 miliónov ľudí, pre ktorých nemôže byť jeden milión utečencov nezvládnuteľný, keďže "v päťmiliónovom Libanone žije milión utečencov".

 

Kiska poukázal na to, že v dôsledku 40 rokov socializmu nám chýba pocit spoluzodpovednosti za to, čo je za dverami našich bytov. "Je úlohou skutočných politikov, aby vyzývali ľudí na aktivitu,... aby sme sa spoločne snažili, aby sa tu žilo lepšie," povedal.

 

Čechov a Slovákov podľa neho spája nedôvera k politikom a strácajú aj dôveru v štát. Preto treba, aby do politiky prišiel "nový vietor", schopní a čestní ľudia, ktorí budú politiku brať ako službu, povedal denníku MfD.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies