Prezident Kiska v rámci prvej zahraničnej cesty pricestoval do Budapešti

NETKY.SK • 16 Jún 2014, 11:29 • 2 min
Prezident Kiska v rámci prvej zahraničnej cesty pricestoval do Budapešti

BUDAPEŠŤ - Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, ktorý sa v nedeľu v Bratislave slávnostne ujal funkcie, dnes v rámci svojej prvej pracovnej zahraničnej návštevy pricestoval do Budapešti.

slovakia

left justify in out

Na spomienkovú slávnosť pri príležitosti 25. výročia udalostí, ktoré viedli k demokratickým spoločenským zmenám v Maďarsku, ho spolu s najvyššími predstaviteľmi ďalších krajín Vyšehradskej štvorky (V4) a Nemecka pozval prezident Maďarska János Áder.
      

Budapeštianska schôdzka, na ktorú pricestoval aj najvyšší predstaviteľ Českej republiky Miloš Zeman, jeho poľský kolega Bronislaw Komorowski a prezident Spolkovej republiky Nemecko Joachim Gauck, sa začala ceremóniou pri hroboch politických obetí revolúcie z roku 1956 na Keresztúrskom novom verejnom cintoríne.
      

Slovenský prezident okrem spomienkovej slávnosti a spoločného pracovného obeda prezidentov absolvuje aj bilaterálne rokovania s maďarským a potom aj s poľským partnerom. V závere dňa sa Kiska neformálne stretne i s českým a nemeckým prezidentom.
      

Stretnutie je súčasťou série obdobných tohtoročných podujatí plánovaných hlavami štátov V4 a prezidentom Nemecka. Ich cieľom je zvýrazniť dôležitosť a vzájomnú prepojenosť udalostí, ktoré sa v krátkom časovom odstupe odohrávali v jednotlivých krajinách strednej Európy a viedli k naštartovaniu demokratizačného procesu nielen v nich samých, ale aj v širšom regionálnom kontexte.       
      

V rámci dnešného programu prezidenti popoludní navštívia múzeum Dom teroru, kde sa nachádzajú expozície pripomínajúce obete diktatúr 20. storočia. Generálni riaditelia budapeštianskeho múzea Dom teroru a Múzea STASI v Berlíne oznámia za prítomnosti hláv štátov začatie prác na zostavovaní registra obetí komunizmu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona