Prezident Kiska v pondelok ocení účastníkov moskovského protestu z roku 1968

NETKY.SK • 26 Október 2014, 11:17 • 2 min
Prezident Kiska v pondelok ocení účastníkov moskovského protestu z roku 1968

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska ocení v pondelok 27. októbra účastníkov známej moskovskej demonštrácie proti okupácii Československa vojskami Varšavskej zmluvy, ktorá sa konala 25. augusta 1968. TASR o tom informovalo tlačové oddelenie Kancelárie prezidenta SR.

slovakia

left justify in out

Kiska odovzdá štátne vyznamenanie rad Bieleho dvojkríža II. triedy in memoriam Nataľji Gorbanevskej za mimoriadne zásluhy a celoživotné úsilie pri obrane demokracie a ľudských práv. Vyznamenanie prevezme jej syn Jaroslav Gorbanevskij.
      

Ruskej disidentke a spisovateľke Gorbanevskej udelila štátne vyznamenanie niekoľko dní pred odchodom z úradu vtedajšia hlava štátu Ivan Gašparovič na návrh námestníka primátora Bratislavy Jána Budaja. Stalo sa tak 9. júna.
      

Okrem toho Kiska v pondelok udelí Medailu prezidenta SR Viktorovi Fajnbergovi, ďalšiemu účastníkovi moskovského protestu. Získa ju za významné zásluhy a celoživotné úsilie pri obrane demokracie, podpore a ochrane ľudských práv.
      

V auguste 1968 zadržali príslušníci KGB lingvistu Konstantina Babického, básnika Vadima Deloneho, robotníka Vladimira Dremľugu, anglistu Viktora Fajnberga, poetku a prekladateľku Nataľju Gorbanevskú, fyzika Pavla Litvinova, lingvistku Larisu Bogorazovú a Tatianu Bajevovú, ktorí chceli na Červenom námestí vyjadriť nesúhlas s inváziou vojsk do Československa.
      

Odsúdili ich na viacročné tresty väzenia, Fajnberga a Gorbanevskú poslali do psychiatrickej liečebne. Po prepustení na slobodu väčšina z demonštrantov emigrovala do Francúzska a USA.
      

Gorbanevská nechýbala ani vlani v auguste na Červenom námestí na spomienkovej akcii, počas ktorej si skupina desiatich aktivistov chcela pripomenúť nepovolený, unikátny protest z roku 1968. Minuloročný zásah polície bol ešte rýchlejší ako ten pred 45 rokmi, ale Gorbanevskú ako jedinú z aktivistov nezadržali.
      

Zomrela vlani 29. novembra v Paríži vo veku 77 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona