Prezident Kiska sa v pondelok zúčastní na humanitárnom summite v Istanbule

NETKY.SK • 22 Máj 2016, 11:19 • 2 min
Prezident Kiska sa v pondelok zúčastní na humanitárnom summite v Istanbule

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska sa v pondelok (23.5.) zúčastní na prvom svetovom humanitárnom summite v tureckom Istanbule. Ten sa koná z iniciatívy generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna a reaguje na súčasnú situáciu vo svete, ktorá je charakterizovaná najvyššou úrovňou napätia od druhej svetovej vojny.

slovakia

left justify in out

Kiska vystúpi s príhovorom v počas Leaders' Segment. Jeho kancelária priblížila, že summit má pomôcť prepojiť aktivity štátov, humanitárnych organizácií a akademického sektora. Od účastníkov sa očakáva, že sa prihlásia k dobrovoľným záväzkom humanitárnej pomoci a k podpore nového systému poskytovania pomoci vo svete.

 

V snahe prepracovať globálny systém poskytovania pomoci ľuďom v núdzi si summit kladie tri základné ciele, ozrejmila kancelária prezidenta. Prvým je potvrdiť záväzok voči ľudskosti a všeobecnú platnosť humanitárnych princípov, druhým prostredníctvom konkrétnych príspevkov zlepšiť spoločnú pripravenosť riešiť humanitárne krízy a napokon zdieľaním skúseností sa ešte viac zameriavať na ľudí v núdzi a zmierňovať ich utrpenie.

 

Kisku by mal na summite sprevádzať aj zástupca slovenskej diplomacie a predstavitelia mimovládnych organizácií, ktoré sa venujú humanitárnej pomoci. Po minulotýždňovom stretnutí s nimi prezident označil súčasnú humanitárnu krízu za príčinu najväčších problémov dneška. Ocenil, že vláda nedávno prijala záväzok zdvojnásobiť objem humanitárnej pomoci.

 

Na humanitárnom summite, ktorý sa v Istanbule uskutoční v pondelok a utorok (23. a 24.5.), očakávajú účasť predstaviteľov 110 krajín vrátane 50 svetových lídrov. Okrem nich aj približne ďalších 6000 účastníkov. Zameraný bude na odstránenie nesúladu medzi finančnými požiadavkami a skutočnými príspevkami na pomoc ľuďom v núdzi. Za posledný rok tento rozdiel dosiahol rekordných 9,3 miliardy dolárov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona