Prezident Kiska sa prihovoril občanom; Kotlebova prehra ho stále teší

NETKY.SK • 1 Január 2018, 15:22 • 2 min
Prezident Kiska sa prihovoril občanom; Kotlebova prehra ho stále teší

BRATISLAVA – Slovensko obstálo v najdôležitejšej skúške minulého roka, teda v župných voľbách, v ktorých neuspeli extrémisti z Ľudovej strany Naše Slovensko. V novoročnom príhovore to uviedol prezident Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

„V novembri pri výbere županov a poslancov zastupiteľstiev samosprávnych krajov sme takmer na hlavu porazili extrémistov tou najsilnejšou zbraňou akú máme - demokratickými voľbami,“ konštatoval, no varoval, že „zlo sme neporazili definitívne, ale podarilo sa nám odvrátiť veľké nebezpečenstvo“.

Prezident pripomenul, že vlani v novoročnom príhovore  „zdôraznil že rok 2017 bude pre Slovensko rokom pravdy. V ktorom sa ukáže, či sme schopní premeniť slušný hospodársky rast na lepšie verejné služby. Či dokážeme spustiť ambiciózny plán reformy vzdelávania pre naše deti. Či zanedbané zdravotníctvo dostane impulz k vyššej kvalite a dostupnosti pre pacientov v každom regióne. Či naštartujeme zmeny, vďaka ktorým sa najmä rómske deti postupne dostanú z pasce chudoby a nevzdelanosti, v ktorej uviazli ich rodičia. Či vrátime perspektívu a energiu regiónom, ktorých obyvatelia sa oprávnene môžu cítiť zabudnutí. Či začneme počúvať protestujúcich ľudí a budeme skutočne bojovať s korupciou." V tejto súvislosti konštatoval, že "nikdy v našej 25-ročnej histórii sme nemali taký široký priestor a toľko prostriedkov, aby sme významne pohli s riešením našich najväčších a už chronických problémov. Ale zároveň platí, že väčšinou chýba politická odvaha, chýba úprimné úsilie a chýba aj to najdôležitejšie — výsledky. V tomto ohľade bol rok 2017 pre Slovensko skôr nepríjemným rokom pravdy“. Riešeniu problémov podľa hlavy štátu bránia bezvýznamné a malicherné škriepky, ktoré prehlbujú nedôveru ľudí k štátu a k politikom.

"Víťazstvá v týchto agresívnych politických súbojoch nevedú k ničomu zmysluplnému. Nevytvárajú príležitosti na potrebné zmeny. Nezlepšujú prítomnosť, v ktorej žijeme. Nezvyšujú šance na lepšiu budúcnosť. Iba krátkozrako, bezohľadne a arogantne prehlbujú nedôveru k štátu a k politikom, ktorí ho spravujú," uviedol Kiska a konštatoval, že "naša spoločnosť v ostatných rokoch zhrubla." Dodal, že "naša verejná diskusia zhrubla. Náš verejný priestor je škaredší. Hranice toho, čo je prijateľné povedať nahlas,alebo publikovať na sociálnych sieťach, sú deravejšie. Musíme sa tomu postaviť. V tomto roku, teraz. Nemali by sme robiť nepriateľa z každého kto má iný názor, alebo kritický postoj k tomu, čo robíme. Nemôžeme dovoliť, aby sa naša spoločnosť v dôsledku bezvýznamných politických bojov a pochybných záujmov rozpadla na tábory, ktoré sa navzájom nenávidia."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona