Prezident Kiska: Potraviny po minimálnej trvanlivosti bude možné venovať na charitu

NETKY.SK • 20 December 2016, 11:15 • 2 min
Prezident Kiska: Potraviny po minimálnej trvanlivosti bude možné venovať na charitu

BRATISLAVA - Obchodné reťazce budú môcť potraviny po dátume minimálnej trvanlivosti posunúť charitatívnym organizáciám. Umožní im to novela zákona o potravinách, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo pôdohospodárstva predpokladá, že prijatie takejto zmeny prispeje k zníženiu strát a odpadu pri potravinách. "Upravuje sa možnosť použitia potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti v rámci celosvetového trendu na znižovanie strát potravín a odpadu z potravín, vrátane určenia zodpovednosti za bezpečnosť týchto potravín," priblížil agrorezort.

 

Novela prinesie obchodníkom aj ďalšiu zmenu. Ministerstvo sa rozhodlo zo zákona vypustiť povinnosť, aby predajcovia s ročným obratom presahujúcim 10 miliónov eur zverejňovali percentuálny podiel z obratu predaja potravín vyrobených na Slovensku. Agrorezort tým reagoval na požiadavku Európskej únie (EÚ).

 

Novelou sa tiež rieši spôsob kontroly potravín predávaných na diaľku. Dopĺňa sa poverenie Štátnej veterinárnej a potravinovej správe (ŠVPS) SR na kontrolu tzv. stárenia liehovín. Požiadavky na lieh a liehoviny upravuje euronariadenie.

 

Právna norma ďalej ukladá povinnosť právnickým a fyzickým osobám – podnikateľom, ktoré vykonávajú analýzu potravín, nahlásiť ŠVPS zistenie, že potravina je zdraviu škodlivá. "Nahrádza sa povinnosť nahlásenia pred dodávkou niektorých druhov potravín pri distribúcii z členských štátov v zmysle podmienok voľného pohybu tovaru a dovoze potravín z tretích krajín bežnou trhovou kontrolou," priblížilo ministerstvo.

 

Povinnosť ubudne malým výrobcom potravín. Nebudú musieť uvádzať informácie o výživovej hodnote malých množstiev potravín a taktiež im odpadne povinnosť označovať pri nebalených potravinách informáciu o alergénoch, ak ich obsahujú.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies