Kiska a Gauck vinia populistov z poklesu dôvery v európsky projekt

NETKY.SK • 12 December 2016, 16:50 • 2 min
Kiska a Gauck vinia populistov z poklesu dôvery v európsky projekt

BRATISLAVA - Prezidenti SR a Nemeckej spolkovej republiky dnes diskutovali o viacerých témach, no predovšetkým zdôraznili, že je nesmierne dôležité udržať Európsku úniu jednotnú. Po stretnutí v Berlíne to vyhlásil slovenský prezident Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

"Je dôležité hľadať body, ktoré nás spájajú, a nie body, ktoré nás rozdeľujú," uviedol Kiska, pričom si podľa vlastných slov myslí, že je nevyhnutné presadzovať európske projekty v praxi a preniesť ich medzi ľudí.

 

"Diskutovali sme o tom, čo sa deje, prečo sa stráca trochu dôvera ľudí v náš spoločný, taký úžasný európsky projekt. Je to v prvom rade populizmus politikov, ktorí v Bruseli často vidia svojho nepriateľa," konštatoval slovenský prezident. Politici podľa neho často označujú Brusel za nepriateľa, aby si doma získali popularitu.

 

Druhý bod, ktorý podľa Kisku a nemeckého prezidenta Joachima Gaucka európske krajiny rozdeľuje, je nedostatok empatie. "Chýba nám vzájomné porozumenie a väčšia diskusia o tom, čo koho trápi, čo ktorú krajinu trápi a čo máme spoločne riešiť. Každá krajina má na európsky projekt iný pohľad, dôležité je sa o tom rozprávať, diskutovať o bodoch, ktoré nás rozdeľujú, a dávať riešenia, ktoré nás spoja," myslí si prezident Kiska.

 

Prezidenti sa rozprávali taktiež o migračnej kríze, v rámci ktorej považujú za nevyhnutnosť solidaritu. Diskutovali o solidarite s ľuďmi, ktorí utekajú pred vojnou a násilím, ale aj o solidarite medzi jednotlivými krajinami EÚ. "Prezident Gauck zdôraznil, že aj Európa má svoje, by som to nazval migračné limity a kapacitu, ktorú dokáže zvládnuť," uviedol prezident Kiska s tým, že je na nás, aby sme si určili limity.

 

Kiska sa poďakoval Gauckovi, ktorému sa skončí funkčné obdobie v marci 2017. "Prezident Gauck bol, je a vždy bude nositeľom hodnôt. Vždy veľmi otvorene pomenoval, čo si myslí, čo je nesprávne, respektíve čo je správne z pohľadu projektu Európy," zdôraznil Kiska a doplnil, že hodnoty tolerancie, solidarity a porozumenia sú presne tie hodnoty, ktoré musíme v Európe presadzovať.

 

Prezident SR je na jednodňovej pracovnej návšteve Nemecka. Navštívil Pamätník nemeckého odporu, kde si okrem iného absolvoval prehliadku prvej výstavy o Slovenskom národnom povstaní, vytvorenej v spolupráci s Historickým ústavom Slovenskej akadémie vied.

 

Kiska dnes vystúpi na pôde Nadácie Konrada Adenauera s príhovorom na tému "Ako obnoviť dôveru občanov v spoločný európsky projekt". Spolu s prezidentom Gauckom sa zúčastnia na slávnostnom koncerte pri príležitosti záveru predsedníctva Slovenskej republiky v Rade EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona