Prezident Kiska dnes obedoval v reedukačnom ústave v Hlohovci

NETKY.SK • 5 August 2014, 14:14 • 2 min
Prezident Kiska dnes obedoval v reedukačnom ústave v Hlohovci

HLOHOVEC - Polievku a mäso so zemiakmi a zeleninovým šalátom a ovocím mal dnes na obed prezident Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

V jedálni Reedukačného ústavu v Hlohovci sa najedol so štyrmi jeho klientmi, ombudsmankou Janou Dubovcovou a riaditeľom zariadenia Viktorom Vicenom. Pozvánku na návštevu ústavu prijal v súvislosti s nedávno medializovanými zisteniami ombudsmanky, že dávka štátu na stravu chovancov ústavov je nízka a deti sú hladné.
     

Prezident povedal, že je rád, že minister školstva včera (4. 8.) reagoval na problém a rozhodol sa zvýšiť dennú stravovaciu dávku z 3 eur na 3,60 eura. Vyjadril úctu k práci Jany Dubovcovej, ktorá na poste verejného ochrancu práv pomáha aj takýmto spôsobom vracať dôveru ľudí v to, že štát funguje. "Otvára ťažké témy, ktoré je treba riešiť," povedal Kiska.
     

Podľa jeho vyjadrenia bolo užitočné, že sa s ombudsmankou stretli na mieste, kde problém so stravovaním zaregistrovali. Okrem obeda si prezrel aj areál ústavu, kde je v súčasnosti umiestnených 48 chovancov. "Pri obede sme hovorili o tom, ako využiť aktuálne navýšenú sumu. Vzhľadom na to, že tu ide o dospievajúcich chlapcov, pôjde pravdepodobne o suchú stravu, ktorú by chlapci dostali po výdatnejšej večeri a mali ju k dispozícii, keď ich chytí večerný hlad," dodal prezident. Dubovcová uviedla, že i naďalej bude sledovať situáciu v tejto oblasti. "Časom sa ukáže, ako tá navýšená suma pokryje potreby detí, som rada, že minister reagoval takto pružne," povedala ombudsmanka. 
     

Vedúca kuchyne Jana Palkovičová uviedla, že jedálny lístok na dnešný deň bol pripravený dávnejšie a kvôli dnešnej návšteve prezidenta ho nemenili ani nerozširovali. Dodala, že hoci sa klienti ústavu sťažovali pri predchádzajúcej návšteve ombudsmanky na hlad, nie vždy zjedia všetko, čo dostanú. "Nevedia si to rozložiť," uviedla.
     

Podľa Jany Dubovcovej je v oblasti reedukácie ešte mnoho otázok, ktoré majú zásadný význam a potrebujú systémovú zmenu. "Stravné bol prvý krok, ostatné zmeny vyžadujú naozaj hlbokú podporu zo strany ústavných činiteľov a tiež ostatných orgánov," povedala Dubovcová.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona