Prezident Kia Motors Slovakia je s výsledkom vyjednávania s odborármi spokojný

NETKY.SK • 18 Apríl 2018, 10:53 • 2 min
Prezident Kia Motors Slovakia je s výsledkom vyjednávania s odborármi spokojný

BRATISLAVA - Prezident a výkonný riaditeľ spoločnosti Kia Motors Slovakia Dae-Sik Kim je s výsledkami kolektívneho vyjednávania spokojný.

slovakia

left justify in out

Váži si, že zamestnanci uprednostnili racionálnu dohodu pred štrajkom. Uviedol to vo svojom stanovisku ku kolektívnej zmluve, zverejnenom na oficiálnej internetovej stránke spoločnosti.

 

V utorok sa podarilo uzavrieť vyjednávanie o mzdovom dodatku ku kolektívnej zmluve medzi Kia Motors Slovakia a miestnou odborovou organizáciou (ZO OZ KOVO Kia Žilina). Kia Motors Slovakia počas nasledujúcich dvoch rokov na základe dohody zvýši mesačné mzdy zamestnancom v priemere o 220 eur.

Nová zmluva bude platiť dva roky a výrobným zamestnancom spoločnosti zaručuje v tomto roku rast taríf v priemere o 75 eur. V roku 2019 im vzrastie základná mzda o ďalších 80 eur. Zvýši sa aj hodinové mzdové zvýhodnenie za nočnú prácu na 1,30 eura v tomto a 1,50 eura v budúcom roku. Aj vďaka tomu sa príjem výrobných zamestnancov po započítaní bonusov a príplatkov zvýši v roku 2018 priemerne o 107 eur mesačne a v budúcom roku dokonca o 113 eur.

„Sme radi, že po mesiacoch zložitého vyjednávania sa obom stranám podarilo dospieť k dohode, ktorá je prijateľná tak pre zamestnávateľa, ako aj pre zástupcov zamestnancov. Našim pracovníkom zabezpečí nadpriemerný rast miezd a spoločnosti umožní plánovanie v dlhšom než jednoročnom horizonte. V situácii, kedy Kia Motors Slovakia spúšťa výrobu nového kľúčového modelu a zároveň celý trh čelí poklesu záujmu zákazníkov o autá s naftovými motormi, je táto dohoda pre obe strany veľmi dôležitá. Na jednej strane umožňuje spoločnosti zabezpečiť budúcnosť závodu v prostredí rastúcej konkurencie, na strane druhej ponúka zamestnancom stabilitu a istotu nadštandardného rastu miezd,“ zhrnul Dae-Sik Kim.

Priemerná mzda výrobných zamestnancov dosiahla v minulom roku podľa informácií spoločnosti 1 458 eur a vďaka utorkovej dohode porastie rýchlejšie, než je trhový priemer. „Chcem poďakovať našim zamestnancom a nesmierne si vážim, že uprednostnili racionálnu dohodu pred štrajkom, ktorý by zbytočne poškodil obe strany. Spoločnosť by kvôli oneskoreným dodávkam áut riskovala svoju dobrú povesť a zamestnanci by počas štrajku zbytočne prišli o časť svojej mzdy. Finálnu dohodu o zvýšení taríf považujem nielen za ocenenie práce zamestnancov našej spoločnosti, ale aj ich motiváciu pre úspešné spustenie výroby nových modelov v tomto aj budúcom roku. Spoločnosť oceňuje rozvážny postoj zamestnancov vo finálnej fáze kolektívneho vyjednávania,“ dodal Dae-Sik Kim.

Podľa Dae-Sik Kima je aktuálna dohoda dôkazom, že Kia Motors Slovakia pozorne načúva potrebám svojich zamestnancov a hoci to nie je súčasťou kolektívnej zmluvy, dodrží svoje slovo a v tomto roku posunie do vyšších tarifných tried služobne najstarších zamestnancov. Ocení tak ich doterajšie pracovné úsilie a motiváciu. Mzda zamestnancov, ktorí budú presunutí do vyššej platovej triedy, tak porastie nad rámec dohodnutej valorizácie mzdy.

 

V priebehu nasledujúcich dvoch rokov sa podľa výkonného riaditeľa zvýši aj mzda pracovníkov v administratíve. Tí si polepšia v priemere o 7 %, tak v aktuálnom roku, ako aj v roku 2019. Obe strany sa zároveň dohodli, že zo sociálneho fondu bude všetkým zamestnancom poskytnutá vianočná poukážka v hodnote 100 eur v roku 2018 aj 2019.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona