Prezident Južného Sudánu vyhlásil jednostranné prímerie, v Džube pôsobia Slováci

NETKY.SK • 11 Júl 2016, 18:42 • 2 min
Prezident Južného Sudánu vyhlásil jednostranné prímerie, v Džube pôsobia Slováci

DŽUBA - Prezident Južného Sudánu Salva Kiir vyhlásil dnes jednostranné prímerie, ktoré nadobudlo okamžitú platnosť.

slovakia

left justify in out

Velitelia "dostali týmto príkaz, aby ukončili akékoľvek nepriateľské akcie... kontrolovali svoje sily a chránili civilnú populáciu a jej majetok", citovala z vyhlásenia hovorcu tlačová agentúra DPA.

 

Michaela Benedigová zo slovenskej humanitárnej organizácie MAGNA, ktorá pôsobí v utečeneckom tábore v juhosudánskom hlavnom meste Džuba, predtým informovala TASR, že situácia je mimoriadne neprehľadná. "V tábore, kde sa momentálne nachádza približne 60.000 ľudí, sa bombarduje a strieľa, bezpečnosť je komplikovaná a pohyb je obmedzený. Všetci naši sú o. k."

MAGNA v utečeneckom tábore zabezpečuje zdravotnú starostlivosť a vakcinačné programy.

 

"Máme tri stanové centrá a mobilné tímy. Všetci naši pôsobia v Džube. Poskytujeme tam za normálnej prevádzky zdravotnú starostlivosť a najmä podporu očkovania a prevencie u detí a žien. V našom tíme je 30 ľudí," uviedla Benedigová.

 

V čase, keď v Južnom Sudáne svitala nádej na zmierenie, sa konflikty medzi tamojšími povstalcami a vojakmi obnovili a intenzitou podľa slovenských pracovníkov MAGNY vyzerajú byť horšie ako v roku 2013. Pritom bolo plánované, že koncom roka 2016 sa utečenecké tábory zatvoria a ľudia sa vrátia k normálnemu životu.

 

"Južný Sudán je opäť vo vojne, hoci mal oslavovať päť rokov nezávislosti," dodala Benedigová.

 

MAGNA je slovenská humanitárna organizácia, ktorej poslaním je zabezpečovať zdravotnú, nutričnú a sociálnu pomoc deťom a ich rodinám v krízových oblastiach sveta.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies