Prezident Juhoafrickej republiky Zuma obstál v hlasovaní o dôvere ohľadom sprenevery financií

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 08:48 • 2 min
Prezident Juhoafrickej republiky Zuma obstál v hlasovaní o dôvere ohľadom sprenevery financií

KAPSKÉ MESTO - Prezident Juhoafrickej republiky (JAR) Jacob Zuma bez väčších ťažkostí obstál v dnešnom parlamentnom hlasovaní o vyslovení dôvery voči svojej osobe.

slovakia

left justify in out

Najvyšší súd totiž minulý týždeň rozhodol, že prezident nevrátením vládnych prostriedkov použitých na prestavbu súkromného domu porušil ústavu.

 

Poslanci zo Zumovej strany Africký národný kongres (ANC) hlavu štátu podporili a svojich protivníkov prehlasovali, a to napriek vzrastajúcemu nátlaku, aby prezident v dôsledku uvedeného škandálu odstúpil. Na jeho odvolanie však bolo treba dvojtretinovú väčšinu hlasov v zákonodarnom zbore, uvádza denník The Straits Times.

 

Opozícia požaduje trestné konanie voči prezidentovi, obviňujúc ho z ilegálne nadobudnutého majetku vo výške 24 miliónov amerických dolárov, ktoré použil na prestavbu a bezpečnostnú modernizáciu svojho súkromného vidieckeho sídla v provincii KwaZulu-Natal. Zuma však akékoľvek pochybenie zo svojej strany odmieta.

 

Podnet na prešetrenie tejto záležitosti podali dve opozičné strany - Bojovníci za slobodu hospodárstva (EFF) a Demokratická aliancia (DA). Zatiaľ čo EFF vyzýva prezidenta, aby odstúpil, DA presadzuje začatie jeho trestného stíhania. Zuma je prezidentom JAR od roku 2009; momentálne zastáva už svoje tretie funkčné obdobie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies