Prezident Josipovič sa poďakoval SR za ratifikáciu vstupu Chorvátska do EÚ

NETKY.SK • 20 Február 2012, 08:27 • 2 min
Prezident Josipovič sa poďakoval SR za ratifikáciu vstupu Chorvátska do EÚ

Prezident Josipovič sa poďakoval SR za ratifikáciu vstupu Chorvátska do EÚ - Politika Chorvátsky prezident Ivo Josipovič sa dnes na stretnutí štyroch hláv štátov v českých Lánoch poďakoval Slovensku za ratifikáciu pristúpenia svojej krajiny do Európskej ú

slovakia

left justify in out

Chorvátsky prezident Ivo Josipovič sa dnes na stretnutí štyroch hláv štátov v českých Lánoch poďakoval Slovensku za ratifikáciu pristúpenia svojej krajiny do Európskej únie.
      Slovenský prezident Ivan Gašparovič v piatok 17. februára podpísal Národnou radou SR schválenú zmluvu o vstupe Chorvátska do Únie. Slovensko odobrilo túto zmluvu v ratifikačnom procese ako prvý členský štát, pričom Záhreb by sa mal stať súčasťou EÚ 1. júla 2013.
      Prezidenti Slovenska a Česka na dnešnom stretnutí s partnermi z Chorvátska a Srbska vyjadrili plnú podporu pre integráciu ich krajín do EÚ.
      Podľa českého hostiteľa Václava Klausa ani súčasná dlhová kríza v eurozóne nemôže byť prekážkou ďalšieho rozširovania EÚ.
      Podobne sa vyjadril aj Ivan Gašparovič. "Sme prirodzení priatelia a spojenci, slovanská vzájomnosť by nás mala spájať viac ako doteraz," uviedol. TASR o tom informoval hovorca slovenského prezidenta Marek Trubač.
      Prijatie Chorvátska je podľa slov Gašparoviča dôležitým krokom aj pre prijatie ďalších krajín Západného Balkánu do EÚ. Únia by pritom nemala klásť Srbsku podmienku, aby pre udelenie statusu kandidáta uznalo nezávislosť Kosova. "SR je plne solidárna so Srbskom a preto nechceme dopustiť, aby sa integrácia Srbska do EÚ ocitla v rukách Prištiny," povedal prezident podľa svojho hovorcu.
      Srbský prezident Boris Tadič zdôraznil, že, "členstvo v EÚ vnímame ako politickú investíciu, ktorá má svoje výhody aj nevýhody". Pripojenie Srbska k EÚ je podľa neho racionálna otázka a veľký politický cieľ.
      Stretnutie, na ktorom sa štyria prezidenti dohodli ešte počas Valného zhromaždenia OSN v New Yorku pred dvoma rokmi, by sa podľa Ivana Gašparoviča mohlo v budúcnosti zopakovať. Schôdzka sa skončí v nedeľu, keď si hlavy štátov uctia pamiatku prvého českého prezidenta Tomáša Masaryka.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies