Prezident Jeľcin pred 20 rokmi tvrdo potlačil povstanie

NETKY.SK • 3 Október 2013, 14:30 • 2 min
Prezident Jeľcin pred 20 rokmi tvrdo potlačil povstanie

MOSKVA - Rusko si vo štvrtok pripomína 20. výročie krvavých nepokojov vyvolaných prívržencami komunistickej strany, ktoré vošli do dejín ako ústavná kríza. Dramatické udalosti sa odohrali 3. a 4. októbra 1993 a vyžiadali si takmer 200 obetí.

slovakia

left justify in out

Konflikt sa uskutočnil medzi vtedajším prodemokratickým prezidentom Borisom Jeľcinom a sovietskymi komunistickými sympatizantmi. Armáda však zasiahla, podporila demokratické zmeny a podľa historikov zabránila tomu, aby sa Rusko ocitlo v chaose. Jeľcinove rozhodnutie vyslať proti jeho odporcom ozbrojené zložky však dodnes Rusi vnímajú ako kontroverzné.

Vzťahy medzi Jeľcinom a parlamentom sa zhoršovali ešte pred vypuknutím krízy. Prezident 21. septembra 1993 parlament rozpustil napriek tomu, že ústava mu to neumožňovala. Jeľcin však svoj krok zdôvodňoval referendom z apríla toho isté roku. Poslanci reagovali s nevôľou, prezidenta zvrhli a do čela štátu dosadili viceprezidenta Alexandra Ruckoja. Situácia sa vyhrotila 3. októbra, keď demonštranti odstránili policajné zátarasy v okolí parlamentu a pokúsili sa zničiť Ostankinskú televíznu vežu. Armáda následne na Jeľcinov pokyn demonštrantov, z ktorých viacerí boli ozbrojení, pozatýkala. Podľa vládnych odhadov prišlo pri zásahu o život 187 ľudí, mimovládne organizácie však tvrdia, že obetí bolo až takmer 2000.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies