Prezident Janukovyč odmieta predčasné prepustenie Tymošenkovej

NETKY.SK • 19 Október 2011, 00:30 • 2 min
Prezident Janukovyč odmieta predčasné prepustenie Tymošenkovej

Prezident Janukovyč odmieta predčasné prepustenie Tymošenkovej

slovakia

left justify in out

img

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč odmietol dnes výzvy na predčasné prepustenie líderky opozície Julie Tymošenkovej, ktorú minulý týždeň odsúdili na sedemročné väzenie.
"Aký signál by to dalo spoločnosti? Ak chcete spáchať zločin, mali by ste byť členom opozície?" uviedol prezident pre internetové noviny Ukrajinska pravda.
Kyjevský súd 11. októbra uznal expremiérku vinnou zo zneužitia právomocí v súvislosti s dohodou z roku 2009 o dodávkach ruského plynu. Verdikt ako politicky motivovaný vzápätí odsúdili EÚ, USA i Rusko. 
Janukovyčova vládna Strana regiónov dnes vyhlásila, že je proti zmene zákona, ktorý by umožnil prepustenie Tymošenkovej z väzenia. 
Ukrajinský parlament 6. októbra schválil v prvom čítaní návrh zákona, znižujúci tresty pre mnohé druhy ekonomických zločinov, odmietol však dekriminalizáciu článku 365 trestného zákona, ktorý určuje trest väzenia za zneužitie úradu.
Tymošenkovej strana BJuT sa dôsledne pokúša rokovať o tejto úprave v parlamente.
Expremiérka trvá na svojej nevine a uviedla, že je objektom Janukovyčom vedenej pomsty s cieľom odstrániť ju z politiky. Voči rozsudku sa chce odvolať. 
Ukrajinskí vyšetrovatelia minulý týždeň obvinili Tymošenkovú z ďalšieho zločinu - údajného pokusu o spreneveru 405 miliónov dolárov na zakrytie dlhov plynárenskej firmy Jednotné energetické systémy Ukrajiny (JESU) v 90. rokoch, ktorú Tymošenková riadila.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies