PREZIDENT: J. Čentéš nemá morálne vlastnosti potrebné pre výkon funkcie GP

NETKY.SK • 3 Január 2013, 08:42 • 2 min
PREZIDENT: J. Čentéš nemá morálne vlastnosti potrebné pre výkon funkcie GP

PREZIDENT J. Čentéš nemá morálne vlastnosti potrebné pre výkon funkcie GP - Politika Politizácia voľby generálneho prokurátora, kauza Sasanka, vyhlásenia bývalej premiérky Ivety Radičovej, viaceré podania na Ústavný súd SR, zmena rokovacieho poriadku, ska

slovakia

left justify in out

img

Politizácia voľby generálneho prokurátora, kauza Sasanka, vyhlásenia bývalej premiérky Ivety Radičovej, viaceré podania na Ústavný súd SR, zmena rokovacieho poriadku, skartovanie výpovede Igora Matoviča či podozrenia z korupcie v súvislosti s voľbou. To sú dôvody, pre ktoré sa prezident Ivan Gašparovič rozhodol nevymenovať zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša. Ten na rozhodnutie hlavy štátu čakal od 17. júna 2011, kedy ho v Národnej rade (NR) SR zvolila vtedajšia vládna koalícia.
      Gašparovič vo svojom odôvodnení, ktoré poskytla Kancelária prezidenta SR, zrekapituloval priebeh celej voľby, počas ktorej boli viaceré pokusy o zvolenie šéfa prokurátorov neúspešné. Pripomenul neschopnosť vtedajšej koalície zvoliť si vlastného kandidáta aj viaceré Čentéšove kroky, ktoré ho spochybňujú na vykonávanie tejto funkcie.
      "Prezident skonštatoval, že na funkciu generálneho prokurátora môže byť vymenovaná osoba, ktorá má morálne vlastnosti, ktoré ju predurčujú pôsobiť a riadne vykonávať túto funkciu a tieto vlastnosti pán Čentéš nemá," povedal dnes novinárom hovorca prezidenta Marek Trubač. Podľa neho je teraz vecou parlamentu a poslancov, ako sa rozhodnú ďalej pri voľbe kandidáta na generálneho prokurátora. "Pán Čentéš je minulosť a nás bude zaujímať nový kandidát na generálneho prokurátora," avizoval.
      Odpovedal pritom aj otázku v súvislosti s pochybnosťou jednej zo sudkýň Ústavného súdu (ÚS) SR, či by za takýchto okolností mal Čentéš zostať bežným prokurátorom. "Ak takéto vyjadrenie povedala sudkyňa ÚS, prezident nemá iný názor. Prezident si myslí, že tie kritériá, ktoré by mali byť splnené aj na funkciu bežného prokurátora, musí spĺňať aj kandidát na generálneho prokurátora. Tento kandidát tieto kritériá nespĺňa," podčiarkol Trubač.
      ÚS vlani v októbri rozhodol, že prezident je povinný zaoberať sa návrhom NR SR na vymenovanie generálneho prokurátora a v primeranej lehote ho buď vymenovať, alebo oznámiť parlamentu, že ho nevymenuje. Nevymenovať kandidáta však môže len vtedy, ak nespĺňa zákonné predpoklady na vymenovanie, alebo z dôvodu závažnej skutočnosti vzťahujúcej sa na osobu kandidáta, ktorá spochybňuje jeho schopnosť vykonávať funkciu spôsobom neznižujúcim vážnosť ústavnej funkcie alebo celej inštitúcie.
      Vážne pochybnosti o tom, či Čentéš je schopný vykonávať funkciu generálneho prokurátora spôsobom neznižujúcim vážnosť tejto ústavnej funkcie a celej prokuratúry vzbudzuje podľa Gašparoviča aj skutočnosť, že v súvislosti so skartovaním protokolov o výsluchu poslanca Matoviča neprejavil dostatočnú zodpovednosť a zachoval sa nečestne. "To, že najprv vyhlásil, že protokoly o výsluchu omylom skartovala zamestnankyňa prokuratúry a až potom, čo hovorkyňa prokuratúry toto jeho tvrdenie dementovala priznal, že ich skartoval sám, vzbudzuje vážne pochybnosti o čestnosti Jozefa Čentéša, ktorá je nevyhnutným morálnym atribútom nositeľa ústavnej funkcie generálneho prokurátora," upozornila hlava štátu.
      Pochybnosti o tom, či je Čentéš pripravený a ochotný ctiť si materiálnu podstatu práva vzbudzuje podľa prezidenta aj skutočnosť, že sa zúčastnil a bol zvolený vo voľbe vykonanej podľa zákona, ktorého účinnosť bola ústavným súdom pozastavená a ktorá bola parlamentom vykonaná s neskrývaným úmyslom výkon tohto rozhodnutia ÚS zmariť. Ďalšie pochybnosti u Gašparoviča vzbudzujú napríklad Čentéšove výroky nerešpektujúce pôsobnosť prezidenta a ústavného súdu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies