Prezident I. Gašparovič poveril ministra financií podpísaním eurovalu

NETKY.SK • 16 Júl 2010, 06:59 • 2 min
Prezident I. Gašparovič poveril ministra financií podpísaním eurovalu

Prezident I. Gašparovič poveril ministra financií podpísaním eurovalu

slovakia

left justify in out

img

Prezident SR Ivan Gašparovič poveril podpredsedu vlády a ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS), aby podpísal rámcovú zmluvu medzi krajinami EÚ a Európskym finančným stabilizačným nástrojom (EFSF). Podpis Slovenska pod euroval schválila vláda dnes dopoludnia na svojom mimoriadnom rokovaní.
      Definitívna účasť v tomto projekte však ešte podlieha ratifikácii v Národnej rade (NR) SR a podpisu prezidentom SR. Vládny kabinet zároveň na dnešnom mimoriadnom rokovaní vyjadril nesúhlas s bilaterálnou 820-miliónovou pôžičkou Slovenska zadlženému Grécku a neodporučil preto NR SR schváliť čiastkové zmluvy, ktoré sú nevyhnutné na jej poskytnutie. Pôvodnú dohodu o mechanizme pôžičiek Grécku zo strany členských krajín eurozóny už podpísal predchádzajúci vládny kabinet pod vedením Roberta Fica (Smer-SD).
      Nová vláda podľa Radičovej dnešnými rozhodnutiami neustúpila zo svojich predchádzajúcich vyjadrení o európskom ochrannom vale a pôžičke Grécku. Súhlas s účasťou v novom európskom garančnom mechanizme, voči ktorému mali stredopravé strany dlhodobo výhrady, je podľa nej podmienený.
      "Vláda podporila politickú deklaráciu potvrdenú bývalou vládou v máji tohto roka a prijala vyhlásenie s konkrétnymi požiadavkami, za akých sa bude SR reálne zúčastňovať na napĺňaní mechanizmu," zdôraznila Radičová po dnešnom mimoriadnom rokovaní vlády. Tieto podmienky prijal kabinet vo forme vyhlásenia, ktorým by mal byť v budúcnosti viazaný každý predstaviteľ SR pri rokovaní v Bruseli o konkrétnej žiadosti o pomoc.
      Na vytvorení EFSF sa dohodli ministri financií EÚ v máji tohto roka. Únia spolu s Medzinárodným menovým fondom (MMF) prostredníctvom tohto mechanizmu poskytne záruky krajinám vo finančných ťažkostiach v objeme 750 miliárd eur. Podiel Slovenska na 440-miliardovom balíku od krajín eurozóny je takmer 4,4 miliardy eur.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies