Prezident Hollande pozval Vladimira Putina na oslavy Dňa vylodenia

NETKY.SK • 8 Máj 2014, 13:29 • 2 min
Prezident Hollande pozval Vladimira Putina na oslavy Dňa vylodenia

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes opätovne pozval ruského prezidenta Vladimira Putina na návštevu Francúzska pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii, ktoré sa uskutočnia budúci mesiac.

slovakia

left justify in out

Spomienkové slávností pri príležitosti vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii v roku 1944, ktoré odštartovalo záverečnú fázu ťaženia spojencov v ich boji proti nacistickému Nemecku počas druhej svetovej vojny, sa začnú 6. júna.
     

Účasť prisľúbili už viacerí pozvaní svetoví lídri vrátane prezidenta USA Baracka Obamu a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Britská kráľovná Alžbeta II. uskutoční pri tejto príležitosti svoju prvú oficiálnu návštevu Francúzska po desiatich rokoch, pricestuje spolu s manželom, princom Filipom. Podľa predošlej reakcie Kremľa ruský prezident účasť na oslavách vo Francúzsku nevylúčil.
     

"Môžeme mať v súčasnosti rôzne názory s Vladimirom Putinom, najmä v súvislosti s krízou na Ukrajine, ale nikdy nezabudnem, že Rusi počas druhej svetovej vojny obetovali milióny životov, aby sme mohli žiť slobodne," povedal Hollande pre druhý kanál francúzskej televízie.
     

"Ak by nevznikol východný front, nebolo by vylodenia spojencov. Preto odkazujem Vladimirovi Putinovi, ako predstaviteľovi ruského ľudu, že je na oslavách vítaný," vysvetlil podľa agentúry DPA prezident Francúzska v rozhovore pri príležitosti dnešných osláv Dňa víťazstva nad fašizmom v Paríži.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies