Turecký prezident Gül vylúčil výmenu postov s premiérom Erdoganom

NETKY.SK • 18 Apríl 2014, 15:11 • 2 min
Turecký prezident Gül vylúčil výmenu postov s premiérom Erdoganom

ANKARA - Turecký prezident Abdullah Gül dnes uviedol, že si nevymení posty s premiérom Recepom Tayyipom Erdoganom po vzore ruského prezidenta a premiéra Vladimira Putina a Dmitrija Medvedeva. Takýto model podľa neho nie je vhodný pre Turecko, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Vyjadrenia Güla ponechávajú otvorenú otázku, kto by mohol byť nástupcom Erdogana vo funkcii predsedu vlády, ak by sa rozhodol kandidovať v augustových prezidentských voľbách, ako sa očakáva. Gül bol vnímaný ako možný budúci premiér v prípade, že sa Erdogan stane hlavou štátu.
     

"V súčasnej situácii nemám žiadny politický plán pre budúcnosť," povedal Gül novinárom po otázke o prezidentských voľbách. Na otázku, či je "model Putin-Medvedev" predstaviteľný, Gül reagoval, že takýto plán by nebol "vhodný" pre demokraciu. Bližšie dôvody, ktoré ho viedli k rozhodnutiu, neuviedol.
     

Súčasný ruský premiér Dmitrij Medvedev vystriedal v roku 2008 na poste prezidenta Vladimira Putina, ktorý sa vtedy stal premiérom. Funkcie si v roku 2012 znova "vymenili".
     

Erdogan novinárom po piatkových modlitbách povedal, že vyjadrenia Güla zatiaľ nepočul a nebude ich komentovať, pokým nebude priamo hovoriť s prezidentom.
     

Erdogan sa na základe predpisov svojej vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) nemôže uchádzať o štvrté funkčné obdobie predsedu vlády, ktorým je od roku 2003, konštatovala agentúra DPA.
     

Erdogan stále nepotvrdil, či sa bude uchádzať o post hlavy štátu, na čo ho vyzývajú predstavitelia AKP. V Turecku sa budú konať parlamentné voľby začiatkom budúceho roka, asi šesť mesiacov po prezidentských voľbách.
     

Gül a Erdogan sú spoluzakladateľmi AKP, ktorá v marci znova dominovala v komunálnych voľbách. Obaja sú stále blízkymi spojencami, aj keď sa ich vzťahy niekedy zdali narušené. Gül je považovaný za zmierlivejšieho politika než je bojovnejší Erdogan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona