Prezident Gašparovič pricestoval na návštevu Japonska

NETKY.SK • 27 Jún 2012, 07:11 • 2 min
Prezident Gašparovič pricestoval na návštevu Japonska

Prezident Gašparovič pricestoval na návštevu Japonska - Politika Prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou Silviou začal dnes oficiálnu návštevu Japonska v regióne mesta Sendai, ktorý minulý rok zasiahli ničivé vlny cunami. Hlava štátu si prezrela miesta,

slovakia

left justify in out

img

Prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou Silviou začal dnes oficiálnu návštevu Japonska v regióne mesta Sendai, ktorý minulý rok zasiahli ničivé vlny cunami.
Hlava štátu si prezrela miesta, kde ešte v marci 2011 stáli domy a ľudia žili svoj bežný život. Okrem zrekonštruovaného letiska v Sendai prezident zavítal aj do zničenej časti mesta Išinomaki. 
V meste Kadonowaki položil kyticu k pietnemu miestu pri zničenej základnej škole, kde zahynuli desiatky detí. Navštívil aj tamojšiu novovybudovanú základnú školu, kde mu deti predviedli svoje hudobné nadanie.
"Stále nás podporuje veľa ľudí a aj vďaka nim môžeme pokračovať vo vyučovaní našich detí. Vaša návšteva je pre nás dôkazom toho, že svet sa môže spojiť," uviedol riaditeľ školy Ecumi Saito. 
Podľa slovenského prezidenta sú obyvatelia tohto regiónu príkladom pre celý svet, ako sa dokázali v krátkom čase vysporiadať s následkami prírodnej katastrofy a znovu vybudovať svoje mestá. 
"Japonský národ ukázal svoju duševnú silu, odvahu a statočnosť," zdôraznil Gašparovič, ktorý riaditeľovi školy v Kadonowaki odovzdal šek v hodnote 10.000 eur. TASR o tom informoval hovorca prezidenta SR Marek Trubač. 
Podmorské zemetrasenie s magnitúdou 9,0 zasiahlo severovýchodné pobrežie japonského ostrova Honšú 11. marca 2011. Otrasy a následné vlny cunami si vyžiadali vyše 15.800 mŕtvych a 3000 nezvestných a spôsobili rozsiahly únik rádioaktivity z atómovej elektrárne Fukušima. Zničených bolo takmer 130.000 budov. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies