Prezident Gašparovič ocenil prácu 15 osobností vedy, kultúry a športu

NETKY.SK • 4 Január 2011, 08:18 • 2 min
Prezident Gašparovič ocenil prácu 15 osobností vedy, kultúry a športu

Prezident Gašparovič ocenil prácu 15 osobností vedy, kultúry a športu

slovakia

left justify in out

img

Prezident SR Ivan Gašparovič udelil dnes pri príležitosti 18. výročia vzniku Slovenskej republiky štátne vyznamenania 15 osobnostiam kultúrneho, vedeckého a športového života.
      V historickej budove Národnej rady SR v Bratislave si prevzali jedno z trojice vysokých ocenení - Rad Bieleho dvojkríža, Rad Ľudovíta Štúra a Pribinov kríž. Medzi vyznamenanými boli aj športovci - kajakárka Elena Kaliská, tenista Dominik Hrbatý či výtvarník Milan Laluha.
      Rad Bieleho dvojkríža II. triedy udelil Gašparovič Waltherovi Greschnerovi za mimoriadne zásluhy o rozvoj vzťahov medzi Slovenskom a Nemeckou spolkovou republikou. Rad Ľudovíta Štúra I. triedy in memoriam udelil prezident SR trom zosnulým autoritám - hudobnému skladateľovi Jánovi Cikkerovi, niekdajšiemu predsedovi Spolku slovenských spisovateľov Milanovi Ferkovi a bývalému predsedovi Spolku hudobného folklóru Svetozárovi Stračinovi. Rad Ľudovíta Štúra I. triedy si prevzali za mimoriadne zásluhy v oblasti športu kajakárka Elena Kaliská a za rozvoj gynekológie, pôrodníctva a parazitológie Michal Valent.
      Osem slovenských osobností dostalo prezidentské vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy. Za rozvoj vedy, výskumu a zdravotníctva v odbore neurológia si prevzal ocenenie Daniel Bartko, za rozvoj vedy a šírenie dobrého mena v zahraničí v oblasti biotechnológií Peter Biely a za rozvoj medicíny v oblasti urológie Ján Breza.
      Za celoživotný významný prínos v odbore reštaurátorstvo historických dokumentov a umeleckých diel dostal spomínané ocenenie Ivan Galamboš, za zásluhy v oblasti rozvoja športu tenista Dominik Hrbatý, za rozvoj jazykovedy Ján Kačala, za rozvoj vedy, techniky a školstva Branislav Sitár. To isté vyznamenanie udelil prezident Gašparovič za celoživotné dielo aj akademickému maliarovi Milanovi Laluhovi.
      Pribinov kríž II. triedy sa ocitol v rukách Juraja Cvečka, ktorý sa zaslúžil o rozvoj v oblasti menšinovej chorvátskej kultúry.
      Udeľovanie vyznamenaní, najmä štátnych, je významnou formou uznania zásluh občanov SR aj iných štátov. Ide o morálne a spoločenské ocenenie vynikajúcich jednotlivcov, výnimočne aj vojenských útvarov a vojenských zväzkov, ktoré majú zástavu. Právo udeľovať štátne vyznamenania patrí k tradičným kompetenciám hláv štátov.
      Štátne vyznamenania sú rady (vyššie) a kríže (nižšie). Prezident udeľuje aj Rad Andreja Hlinku, Kríž Milana Rastislava Štefánika a Medailu prezidenta SR.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies