Prezident FIFA chce mať inštitút videorozhodcov už na záverečnom turnaji majstrovstiev sveta 2018 v Rusku

NETKY.SK • 2 September 2016, 15:39 • 2 min
Prezident FIFA chce mať inštitút videorozhodcov už na záverečnom turnaji majstrovstiev sveta 2018 v Rusku

BARI - Štvrtkový prípravný zápas medzi Talianskom a Francúzskom vojde do futbalovej histórie ako prvý na medzištátnej úrovni, v ktorom mali rozhodcovia naporúdzi videozáznam.

slovakia

left justify in out

Testovanie v Bari prebehlo úspešne, k spokojnosti prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Gianniho Infantina. Na prvý pohľad sa zdalo, že ani nebolo čo hodnotiť, ale holandský hlavný rozhodca Björn Kuipers si vyžiadal pomoc už krátko po úvodnom výkope. Expresne rýchlo sa dočkal rady v situácii, keď domáci žiadali červenú kartu pre obrancu Djibrila Sidibého za nedovolený zákrok na ľavú nohu Danieleho de Rossiho. Namiesto vylúčenia Francúza iba napomenul žltou kartou. Celá procedúra trvala desať sekúnd.


"V priebehu desiatich sekúnd som mal k dispozícii odporúčanie, na základe ktorého som namiesto červenej vytiahol žltú kartu," priblížil Kuipers.


"Začali sme písať novú kapitolu futbalovej histórie. Po dlhých rokoch sme prešli od rečí k činom," vyhlásil Infantino, ktorý by chcel mať inštitút videorozhodcov už na záverečnom turnaji majstrovstiev sveta 2018 v Rusku.

 

"Nemôžeme pripustiť, aby celý svet videl nejaký dôležitý moment, zatiaľ čo rozhodca je jediný, kto zostane voči nemu slepý," pokračoval šéf svetového futbalu.


Kuipers zamestnal videorozhodcov ešte raz. V prvom polčase Taliani reklamovali ruku Layvina Kurzawu v šestnástke po hlavičke Danieleho de Rossiho. Aj v tomto prípade rozhodol v prospech hostí. "Mohli ste vidieť, že rozhodca zastavil priebeh iba na niekoľko sekúnd, kým dvaja arbitri v prenosovom voze usúdili, že penalta sa kopať nebude," vyzdvihol Infantino, zatiaľ čo Kuipers si všimol aj iné aspekty: "Zaznamenal som, že hráči prijali moje rozhodnutie s väčším pokojom, ako býva zvykom. Pre všetkých je to lepšie, aj pre rozhodcu, pretože je pokojnejší a istý vo všetkých situáciách."


Dodatočné štúdium záznamov počas nadchádzajúcej sezóny otestujú v austrálskej A-League, v nemeckej I. bundeslige, v ligovej aj pohárovej súťaži v Portugalsku, v severoamerickej MLS a tiež v talianskej Serie A. Rozhodcovia po ňom môžu siahnuť jedine pri posudzovaní situácií, keď nebude jednoznačne preukázateľné, či padol gól, či má byť nariadený pokutový kop, pri spornom uložení červenej karty alebo pri chybe v identifikácii vylúčeného či napomenutého hráča.

 

"Samozrejme, že nemôžeme vyriešiť každý problém, s ktorým sa vo futbale stretávame. Ale keď môžeme rozhodcom podať pomocnú ruku v kľúčových situáciách a bude nás to stáť iba pár sekúnd, prečo to neurobiť?" dodal Infantino.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies