Prezident Erdogan kritizoval pápeža za jeho výroky o genocíde Arménov

NETKY.SK • 14 Apríl 2015, 18:31 • 2 min
Prezident Erdogan kritizoval pápeža za jeho výroky o genocíde Arménov

ISTANBUL - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil dnes pápeža Františka z toho, že rozpráva "nezmysly". Zároveň ho varoval, aby sa nevyjadroval v tom zmysle, že Arméni sú obeťami "genocídy", napísala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Pápež počas nedeľnej omše, ktorú celebroval podľa tradícií arménskeho kresťanského rítu vo vatikánskej Bazilike sv. Petra pri príležitosti 100. výročia vyvražďovania arménskych mužov, žien, detí a kňazov, označil Arménov za obete "prvej genocídy 20. storočia". Tieto slová vyvolali rozhorčenie v Turecku, ktoré okamžite povolalo do Ankary na konzultácie svojho veľvyslanca vo Vatikáne.
     

"Ctihodný pápež už pravdepodobne takúto chybu neurobí," povedal dnes Erdogan na konferencii v tureckej metropole Ankara, pričom dodal, že hlavu rímskokatolíckej cirkvi pred niečím takým "varuje".
     

"Keď politici a duchovní robia prácu historikov, nikdy z toho nevzíde pravda, ale tak ako teraz, nejaký nezmysel," uviedol turecký prezident.
     

Tureckí predstavitelia pápeža za jeho slová o genocíde Arménov kritizovali a označili ich za historicky "nepravdivé".
     

Moslimské Turecko uznáva, že mnoho kresťanských Arménov zahynulo v bojoch s osmanskými vojakmi v roku 1915, keď bolo Arménsko súčasťou Osmanskej ríše ovládanej z Istanbulu. Odmieta však tvrdenie o tom, že počet týchto obetí dosiahol státisíce či milióny, a preto striktne nesúhlasí s výrazom genocída.
     

Podľa historikov v časoch prvej svetovej vojny zabili osmanskí Turci približne 1,5 milióna Arménov. Bádatelia všeobecne považujú túto udalosť za prvú genocídu 20. storočia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies