Prezident Duterte požiadal Kongres o predĺženie stanného práva na juhu krajiny

NETKY.SK • 18 Júl 2017, 10:06 • 2 min
Prezident Duterte požiadal Kongres o predĺženie stanného práva na juhu krajiny

MANILA - Filipínsky prezident Rodrigo Duterte požiadal dnes tamojší zákonodarný zbor o predĺženie stanného práva v južnej časti krajiny, kde armáda pokračuje v bojoch proti militantom spriazneným s teroristickou organizáciou Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

V liste adresovanom obom komorám Kongresu, ktorý prečítal prezidentov hovorca Ernesto Abella, sa konštatuje, že krvavú vzburu v meste Marawi na ostrove Mindanao nebude možné úplne potlačiť do 22. júla, keď sa mala platnosť uvedeného opatrenia skončiť.

 

Duterte vyhlásil 23. mája stanné právo na 60 dní, čo je najdlhšie obdobie, aké mu dovoľuje ústava. Tá zároveň umožňuje hlave štátu požiadať Kongres o predĺženie, v tomto prípade do 31. decembra.

 

Boje v meste Marawi, ktoré je baštou juhofilipínskych moslimov, si vyžiadali za necelé dva mesiace viac ako 550 mŕtvych vrátane 413 militantov. Ide pritom o najvážnejšiu bezpečnostnú krízu na Filipínach od nástupu Duterteho do funkcie v júni minulého roka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies